Вход | Регистрация

Ловеч празнува!

Ловеч празнува!
Община Ловеч

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев откри днес първото събитие по проекта "Балканските мостове говорят". Проявата е част от глобалната инициатива на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова "Културата – мост за развитие" и в рамките й преминават честванията за Деня на Ловеч - 11 май.

Специални гости на нашия град са директорът "Страни членки и международни организации" в ЮНЕСКО Жак Рао и завеждащият департамент "Култура" във Венеция Антони Краузе.

Първото събитие в Ловеч е кръгла маса на тема "Новата артсцена в региона – нейните тенденции и предизвикателствата, с които се сблъсква". Участници са Бесник Мустафаи от Албания, писател, бивш министър на външните работи, бивш посланик във Франция и Юнеско, Йордан Плевнеш от Македония, писател и драматург, съветник по културните въпроси на президента, бивш посланик във Франция и Испания, ректор на университета ЕСРА, Драган Милинкович от Сърбия, професор по филмознание и културознанение, директор на филмовия фестивал "Виж в Париж" и Билге Калъч от Министерството на туризма и културата в Турция. Обсъждано бе може ли творецът днес да отговори на дневния ред на обществото.

Преди дискусията Жак Рао представи пред участници и гости – представители на културните институти в Ловеч, проекта "Балканските мостове говорят". Той поясни, че тази инициатива цели изграждане на виртуални мостове между народите на Балканите, мостовете са символи, около които трябва да се обедини културното наследство на ЮНЕСКО. Трябва да разберем откъде сме тръгнали, за да знаем накъде отиваме, каза Рао. Той препоръча на община Ловеч да подходи към частния сектор и към младите хора за развитие на културата. Жак Рао предаде специалните поздрави на Ирина Бокова към ловчалии и изрази нейното съжаление, че заради неотложни служебни ангажименти се е отложило посещението й тук.

    

Проектът "Балканските мостове говорят” представя културата на 11 града от Балканите, известни със своите мостове. Първата проява по него бе през ноември м. г. в Одрин. След Ловеч сега домакин през септември т. г. ще е Берат.

Днес кметът Казанджиев откри и Пролетния салон на изкуствата "Послания" 2013. Това е второто му издание. Той гарантира, че община Ловеч и занапред винаги ще бъде с отвореното си сърце към творците. И както винаги, ще продължи да откупува работи, които да предоставя на фонда на Художествена галерия - Ловеч.

Награда бе връчена и на младата художничка Марта Димитрова за работата й "Кинетично движение – 3", присъди й я Съюзът на българските художници. Неговият председател Любен Генов лично дойде за откриването на Пролетния салон в Ловеч, където заедно с председателя на фондация "Поддържане на изкуството в България" Долорес Дилова представи книгата, издание на СБХ – "120 години организиран художествен живот в България".

В луксозното издание са включени творби и на ловешки автори – Цвятко Дочев, Теофан Сокеров, Спас Дочев, Петър Дочев.  Заедно с ловешките художници в изложбена зала "Вароша" се представиха и малките майстори на четката, участвали в конкурса. 

Утре в Ловеч ще се проведе втората uръгла маса. Темата е "Общинските програми за творчество и културни иновации". Модератор ще е зам.-кметът на София по културата и образованието Тодор Чобанов. Ще присъстват кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, зам.-кметът на Одрин, Турция – д-р Ергугрул Танръкулу, представителят на кмета на Берат, Албания – Етлева Дима, кметът на Струга, Македония – Зиадин Села, кметът на Цетине, Черна Гора – Александър Богданович, писателката и председател на Съюза на жените в Албания и бивш депутат Диана Чули.  

Второто съпътстващо културно събитие по проекта са театралните представления, които ловчалии гледат днес. На сцената на театъра предиобед видяхме детски спектакъл от Сърбия и моноспектакълът от Ловеч – "Завръщане" по Дамян Дамянов с участието на Ленко Гурков, от 16 ч. е моноспектакълът от Албания, от 17 ч. – от Македония – "Революция или неволюция" по творби на Йордан Плевнеш, от 18 ч. – втори моноспектакъл от България – "Черен Петър", вечерта завършва с моноспектакъл от Турция – "В затвора" по Назъм Хикмет (19 ч.).

По проекта се предвижда още 3D анимация на Покрития мост, чрез която той ще оживее. Първата прожекция е тази вечер. Днес в 21 ч. кметът на Ловеч официално ще открие празника на града. Виртуален поздрав от видеостена ще отправи Ирина Бокова. Веднага след това започва концертът на рок група "Диана Експрес" – на площад "Екзарх Йосиф I". След края му е мапингът на Покрития мост.

В 23 ч. ще има пищна заря в чест на Деня на Ловеч.

Тържественият концерт "Мостът на Ловеч говори” започва утре от 20 ч., когато на сцената на площад "Тодор Кирков” ще излязат танцовият състав "Чудесия” от Пазарджик, танцовият състав за балкански фолклор от Университета "Башчешехир" в Турция и общинският фолклорен ансамбъл "Ловеч”. Веднага след приключване на концерта е втората прожекция на 3D анимацията. Високотехнологичното триизмерно шоу остава подарък на общината.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар