Вход | Регистрация

„Тихоокеанският“ интерес към България расте

Китай ще вложи само в Пловдив 1 млрд долара. Няма да бъде подминат и Севера...

„Тихоокеанският“ интерес към България расте
Снимка: Guliver/Getty Images

От няколко месеца насам, извън европейското финансиране и извън заложеният в бюджета половин милиард инвестиции, които да се насочат към малкия и средния бизнес в различните региони на страната, има видимпо растящ инвестиционен интерес от страни извън ЕС. От трети страни, главно там, където в момента има излишък от ресурс. Това е не само района на Близкия Изток, но това е Япония, Австралия, Бразилия и Китай.

Добрата новина съобщи проф. Кръстьо Петков пред медии във Велико Търново.

След анализ от икономисти за състоянието на капиталовите пазари къде има пари и къде са най-евтини в момента, се оказва, че основно са в Тихоокеанския регион – "като тръгнеш от Япония, Сингапур, Китай, Австралия, Бразилия...

Направихме изчисления, според които, ако правителството реагира както подобава и, ако остане на власт поне още една година (за да се задвижат някои от тези проекти), търсената между 3 и 6 млрд долара сума за инжектиране в икономиката и преструктуриране, може да бъде набрана и да започне нейното усвояване.", прогнозира икономистът.

"Доброто е, че никой (в т.ч. и китайците) не иска държавни гаранции, а говорят за друг вид инвестиции. При това инвестиции, които искат да направят директно в секторите в регионите.", каза проф. Петков и конкретизира какво значи адекватна реакция на правителството:

"Първо, да не казва "Не". Второ да не краде и да не позволява други да крадат (ограничаване на корупционните схеми до възможниоя минимум). Трето – Там, където в законодателството и правилата се налага промяна, да ги извърши. Нищо повече!".

Засиленият чуждестранен инвеститорски интерес е насочен към няколко региона в страната.

Китайците имат намерение да вложат около 1 млрд долара в Пловдив. Изборът не е случаен. През последните 10 г. в широката икономическа зона на 6 места са създадени клъстери с инфраструктура. По своя линия китайците са разбрали, при посещение на двете делегации е занесена информация и в края на феевруари ще започнат конкретни разговори за високотехнологична инвестиция.

Интерес има и към Видин. Пред завършване е проект за високотехнологична преработка на отпадъчни гуми с топлинно разграждане. Ако това стане, ще има нови инвестиции за града, поради неговото местоположение.

Два града от Централния Север ще имат шанс да се възползват от чужди инвестиции.

Два чужди бизнес-интереса има и към Ловеч. Инвеститори от Белгия се интересуват от два сектора, в които да вложат средствата си - хранително-вкусовата промишленост и обработване на метали.

Инвестиционни намерения има и към поречието на р. Дунав, но не само за българската част, а по протежението й, като се започне от Германия, Австрия, Унгария и др. до Румъния и Молдова. Но този интерес е в много ранна фаза. Повече подробности ще са ясни през април, обеща проф. Кръстьо Петков.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар