Вход | Регистрация

116 нарушения по заплащане на труда

Порочна била практиката след принудителните административни мерки да се изплащат само по 20-50 лева от дължимата работна заплата

116 нарушения по заплащане на труда
Снимка: Север.бг

249 проверки са извършили през юли и август инспекторите по труда във Великотърновска област.

Обхванати са 9 434 работещи, от които 63% са мъже и 37% жени. Проверени са трудовите правоотношения на 2 непълнолетни лица, 19 лица с трайно загуба на работоспособност, 19 трудоустроени лица, 404 лица подлежащи на задължителна застраховка за риск от трудова злополука, 76 работещи и 2 чужденци.

Проверените предприятия за двата месеца са 226, от които 219 малки и средни предприятия.

Констатирани са 1 089 нарушения на трудовото законодателство. 58% - 637 нарушения са свързани с нормите, регулиращи трудовите правоотношения и 452 правоотношения, а останалите 42% са нарушенията свързани с нормите, регулиращи здравословните и безопасни условия на труд. Спрямо същия период на 2012 година броя на констатираните нарушения е намалял със 130.

12 са нарушенията на работодатели, които не са изпълнили предприетите срещу тях задължителни за изпълнение предписания. Голямата част от тях са за неизпълнени дължими и изискуеми работни заплати на работещи. Това бездействие на шефовете всъщност е укоримо.

По заплащане на труда са разкрити 116 нарушения. 52% от тях по заплащането са за неизплатени в договорените срокове отработени трудови възнаграждения. Порочна практика е след принудителните административни мерки от инспекторите е да се изплащат само по 20-50 лева от дължимата работна заплата. Остатъкът продължава да не се изплаща с месеци наред,  констатират още експертите.

Разкрити са и 83 нарушения по възникване на трудови правоотношения.

Спрямо същия период на 2012 година те намаляват. За двата месеца са разкрити 3 лица работещи без писмени трудови договори. Установени са 57 нарушения на работното време. Това са две последователни смени и неправилна продължителност на една смяна - повече от 12 часа. 6 са нарушенията за полагане на извънреден труд не по предвидения правен ред. 6 са за почивни и работни дни и междудневна почивка и 17 - на реда предвиден за ползване на отпуските.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар