Два нови сорта грозде разработиха в Русе
Те няма семки и са устойчиви на екстремни студове, под минус 18-20 градуса
Снимка: Thinkstock/Guliver
Два нови сорта грозде разработиха учени от Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик” – Русе. Революционното в случая е, че те няма семки и са устойчиви на екстремни студове, под минус 18-20оС.
"Зорница” и "Тангра” са създадени в опитното лозе на института.
Сортът "Зорница” е хибрид между "Русенско едро” и "Кинг руби”. Кръстоската датира още от 1986 г. и е направена от проф. Иван Тодоров. Той е типичен десертен сорт грозде без семки, който зрее през втората половина на септември. Гроздът е едър, тежи около 400 грама, а всяко зърно е около 5 гр. На цвят е червено-сиво. Плодът е с хрупкава консистенция, има хармоничен вкус с приятен плодов оттенък Добивите са около 16 тона от декар. Захарността достига 22-23%. "Зорница” може да се консумира както в прясно състояние, така под формата на стафиди или в компоти.
Късният десертен сорт "Тангра” също ес голям грозд, а зърната са червено-черни и достигат до 5,5 грама. Консистенцията е хрупкава, а вкусът – неутрален и хармоничен. Дава добиви около 18 т от хектар. Захарността е 18%. Гроздето е подходящо за прясна консумация и компоти. И двата сорта може да се съхранят в хладилник, за да се предлагат на пазара в зимните месеци.
Институтът вече предлага посадъчен материал от новите сортове.
agronovinite.com