И „лютеницата с хорцето“ сертифицирана от ЕС
Сред одобрените продукти са филе „Елена“, „Търновска“ и „Троянска“ луканка
Гугъл
"Лютеницата с хорото" е вторият български продукт, получил сертификат за специфично географско указание на пазара на ЕС. Заповедта, с която от Европейската комисия признават "Лютеница Първомай", е подписана още през март, но досега не е обявявано официално, заради очакването всички документи да бъдат оформени и получени.
Опознатата на поколения българи лютеница с етикет, на който танцьори в народни носии, играят българско хоро, може да се произвежда само от заводи и фабрики в района на града, но по думите на изп. директор на завода Георги Банялиев "могат да се присъединят и други местни фабрики, стига да преминат проверки на нашата Агенция по храните, която да потвърди, че спазват защитената в ЕС технология.".
В защитената рецепта пред ЕК за "Лютеница Първомай" се допускат влагането на български домати и пипер, захар, олио, сол, черен пипер, кимион и под 1% нишесте.
За първи път през ноември 2011 г. страната ни защити "Горнооряховски суджук" също като продукт със специфично географско указание за района на Горна Оряховица.
След над две години процедура ЕС одобри и редица български месни деликатеси, но като продукти с традиционно специфичен характер. Те могат да се произвеждат само в България. Признанието получиха филе "Елена", луканките "Смядовска специална", "Търновска", "Троянска" и "Чумерна". Признанието на ЕС получиха и обикновената и кайзерована пастърма, както и врат "Тракия" и роле "Трапезица".
Родните продукти бяха защитени от сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти", в което влизат 34 фирми. Наскоро от земеделското министерство съобщиха, че италианската фирма "Кю Чертификациони" със седалище в град Сиена ще одитира всички предприятия.
За храните, носещи логото на ЕС за продукти с традиционен характер, са абсолютно забранени соята и синтетичните подобрители.
Опитите на предишното правителство да защити гроздовата ракия като специфичен продукт на пазара на ЕС, идващ от България "удариха на камък".
ЕС не признава нашата ракия, независимо че Министерството на земеделието излезе с доклад, в който пише, че "от арабските земи силното алкохолно питие достига до България през XІІІ-XІV век, т.е. много по-рано от завладяването ни от Османската империя".
"Труд"