Вход | Регистрация

Клошарите и кучетата остават без храна

Клошарите и кучетата остават без храна
iNews/Радила Радилова

Заведенията за хранене ще трябва да изхвърлят отпадъците си в специални контейнери, а те да бъдат затворени. След това боклукът ще се репатрира до екарисаж.

Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, по време на обществено обсъждане на промените в Закона за храните с браншовите организации. Изискванията са на Европейския съюз и за тях настояват от Европейската комисия и по специално от Генерална дирекция "Здравеопазване и потребители”.

"Бездомните хора и кучета не трябва да имат достъп до отпадъците на ресторантите”, каза министърът. "В момента те изхвърлят храната по общ ред в кофите за боклук и това води до голям риск от разпространение на зарази. Новите контейнери може да бъдат разположени в складовете на заведенията”, обясни още министър Найденов.

Според него ресторантите са против, но трябва да бъдат спазени европейските директиви.

 

В промените в Закона за храните предвиждат още и забрана за клането на едри преживни животни (крави и телета) за лична консумация в задните дворове на стопаните. Забраната няма да се отнася за свине, агнета, овце, кози, ярета и кокошки. Клането на едри преживни животни ще трябва да се осъществява в общински кланици, лицензирани частни обекти или мобилни кланици.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар