Вход | Регистрация

Нашенец с над 330 бона заплата

Кога и как ще го стигнем...

Нашенец с над 330 бона заплата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Уникално висока заплата у нас засякоха от Националната агенция за приходите /НАП/.

Сумата е над 330 000 лева на месец или близо 4 млн. лева годишна заплата. Тя е на 45-годишен столичанин. Това е най-високият доход през 2013 г.

Приходите му са по договор за управление и контрол, т.е. става дума за мениджърска позиция, обясниха пред "Труд" от данъчната агенция. Не е известна сферата, в която е зает той.

Средната работна заплата у нас пък според Националния статистически институт е 828 лв. за четвъртото тримесечие на 2013 г. Това означава, че високопоставеният мениджър изкарва за един месец колкото средностатистическият работник за 34 години, т.е. за почти целия си трудов стаж.

Ако се съди по заплащането му, неговата производителност на труда е космическа. Тя се равнява на това, което за същото време създават 403-ма обикновени работници с образование и на позиции за средна заплата.

По данните на НАП има и други богаташи.

Те са от София и Бургас. Единият е взел също около 4 млн. лв., т.е. заплатата му е над 300 000 лв. Вторият е получил 3,8 млн. лв., което прави по 317 000 лв. на месец.

За сравнение най-забогателият българин през 2012 г. според декларациите за доходите, подадени през м.г., беше получил 14,3 млн. лв. за 12 месеца. Това прави доход по 1,2 млн. лв. за 30 дни. Парите му обаче не бяха само от трудови, но и от граждански договори.

Освен от София и от Бургас в топ 25 има граждани и от областните градове на Севера - Ловеч и Русе, както и от Добрич, Стара Загора, Шумен, Варна.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар