Вход | Регистрация

Производството на тютюн без участие на държавата

Производството на тютюн без участие на държавата
Снимка: Булфото

Отпада държавното регулиране на тютюневия сектор. Това стана с окончателното приемане на второ четене на промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, внесени от Министерския съвет, съобщава БТА.

С изменението беше закрит и Фонд "Тютюн". Държавата вече няма да се меси при производството, изкупуването и търговията с тютюн. 

Отменят се разпоредбите, свързани със сроковете за изкупуване, договориране и изплащане на суров тютюн, с разпределението на квоти за производство, регулацията на изкупните цени, премирането на  тютюнопроизводителите, безвъзмездното предоставяне на семена, както и задълженията на общините, свързани с тези дейности. 

От деня на влизането в сила на тези законови промени се прекратяват правомощията на управителния съвет, на изпълнителния директор и на Експертния съвет за развитието на тютюнопроизводството.

Въвежда се забрана продажбата и предлагането на тютюневи изделия да става чрез използване на услугите на информационното общество.

При приемането на закона на първо четене БСП и ДПС обвиниха управляващите, че унищожават отрасъла на тютюнопроизводството и изразиха притеснение, че отпада задължението за контрол върху семената.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар