Вход | Регистрация

Рязко поскъпване на основните храни за тримесечието

Рязко поскъпване на основните храни за тримесечието
Снимка: iNews

Рязко поскъпване на повечето от основните храни има за последните три месеца у нас. Това сочи анализ на Econ.bg, базиран на седмичните ценови бюлетини на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Увеличение се наблюдава при цените на дребно на шестте основни хранителни продукта – захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо за периода 4 юли – 3 октомври 2012 г. Спад на търговската стойност се наблюдава само при цялото агне.

Захарта на дребно е поскъпнала с 6 стотинки за килограм, като в момента е на цена 2,28 лв.

Рафинираното слънчогледово олио също регистрира сериозно поскъпване на дребно през третото тримесечие на годината – с близо 5% или с цели 15 стотинки за литър.

По-голям е скокът на цената на брашно тип 500. За последното тримесечие цената му на дребно се е повишила с почти 7%. Това представлява увеличение със 7 стотинки за килограм през периода 26 септември – 3 октомври спрямо седмицата 27 юни – 4 юли.

Яйцата са повишили цената си с най-малък процент. В рамките на тримесечния период малките яйца са поскъпнали с 2 стотинки, а големите – с 1 стотинка за брой.

Агнешкото месо на дребно е с най-резки ценови промени. В края на месец септември цялото агне на дребно е поевтиняло с 4 стотинки до 13,08 лева за килограм спрямо последния проучван период от юни. При агнешката плешка е регистрирано увеличение с цели 1,04 лева до цена от 14,41 лева за килограм, а при агнешкия бут – скок с 89 стотинки до 13,99 лева.

Пилешкото месо - замразено и прясно, охладено пиле, също е със сериоано поскъпване. За три месеца охладеното пиле повиши търговската си стойност с малко над 6,5% или с 33 стотинки до ниво от 5,33 лева за килограм.

Увеличението при замразеното пиле е в размера на цели 31 стотинки или с около 7%.

 __________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар