Вход | Регистрация

Специалист по нанотехнологии ще помага за Дунавската стратегия

Специалист по нанотехнологии ще помага за Дунавската стратегия
Снимка: Община Русе

Белгийският проф. д-р Марсел Ван де Воорде ще съдейства на Община Русе и Русенския университет за разработването и реализирането на проекти по Дунавската стратегия през следващия програмен период 2014-2020 г.

Това каза днес той по време на среща с кмета Пламен Стоилов, ректора на РУ проф. Христо Белоев, зам.-ректора доц.д-р Юлиана Попова и експерта в международния отдел на РУ Диана Георгиева. Според белгийския гост не се отделя заслуженото внимание на Русе като център за реализиране на Дунавската стратегия в страната и сподели идеята за създаване на Европейски дунавски университет, в който проект да се включат 9-те дунавски страни.

Проф. Марсел Ван де Воорде е доктор хонорис кауза на Русенския университет и е в града по повод Годишната научна конференция на РУ, в която той участва с доклад за нанотехнологиите. Той има степени за инженер по физика, химия и промишлено инженерство от университети в Белгия и докторска степен по ядрени науки от университета Нанси, Франция. Преподавал е в университетите в Лувейн и Гент, Белгия и Делф, Холандия.

Кариерата му на научен изследовател започва още през 1965 год., когато е назначен като завеждащ технологичен отдел в Европейската Организация за ядрени проучвания (CERN). От 1976 г. до 1999 г. заема ръководни длъжности към Европейския Съюз, Центъра за съвместни проучвания и DX XII. От 2001 год. е хоноруван професор в Токийския Технологичен Институт, а от 2002 год. е научен директор на INSTM, Консорциум на италиански университети.

Проф. Воорде е един от създателите на програмите "Еразъм” и "Коперник” и има над 40-годишен опит в институции в цяла Европа.



Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар