Три мандри обявени за продан
Снимка: sxc.hu
Поне три големи млекопребатвателни предприятия у нас са обявени за продан. Две от тях са от габровския регион.
Едната обява е за мандра в село Костенковци. Исканата цена е 1,2 млн. долара. Предприятието залага на екологичното производство на млечни продукти – капацитетът за преработка е между 15 и 20 тона мляко на ден. Мандрата има право да преработва мляко, което не съответства на европейските регламенти, съгласно официално решение на ЕС.
В обявата за продажбата обаче е записано, че производството лесно може да бе променено. Освен това и дерогацията за българските ферми беше удължена до края на 2013 година.
За продажба е обявено и предприятието "Габрово милк", като са предложени различни варианти – от изкупуване на миноритарни дялове до продажба на цялата собственост. Очакваната цена е 5 млн. евро. Предприятието има кредити, но ги обслужва редовно, коментират продавачите и няма просрочени задължения. Целта на продажбата е намиране на външен инвеститор, за да бъде увеличен делът на износа на придприятието.
"Габрово милк" има разрешение за износ на продукцията си в ЕС, както и за Русия и пазари в Близкия изток.
Третата мандра е "Лакрима" - АД от Пазарджик. Тя се продава от кредитора си - банка. Обявената цена е 3,03 млн. евро. Предприятието, което е едно от най-старите в България, беше обявено в несъстоятелност с решение на Пазарджишкия окръжен съд от края на октомври 2011 година.
От години млечната индустрия в България е в тежко състояние. Едно от поредните доказателства за това е невъзможността българските фермери да изпълнят млечните квоти, които ни отпуска ежегодно Европейската комисия. За 2011/2012 година страната не успя да попълни и половината от определените ни квоти.
Статистиката показва и намаляването на производителите – от 15 хил. през 2010/2011 година до около 12 хил. през тази година.
По този начин още повече се задълбочава един от основните проблеми за млекопреработвателите – липсата на качествени суровини за производството. Изчезването на фермите е породено и от евтин внос на мляко и заместващи продукти, коментират животновъдите.
По тази причина и новата Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти беше възприета от животновъдите у нас като вариант за спасение на сектора. От Асоциацията на говедовъдите в България обясниха, че за производството на млечни продукти се използва нерафинирано палмово масло, което е по-евтино от млякото. С новата по-строга наредба преработвателите ще се обърнат към българските производители, смятат от асоциацията.
Още в началото на 2013 година пък Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва да работи по проблемите, свързани с качеството на българското мляко, тъй като изтича гратисният период, в който страната ни е трябвало да приложи регламентите на Европейския съюз.
Стартират срещи с представители на месната индустрия, за да бъде лимитирано съдържанието на соя в месните продукти. Целта е гражданите да консумират не само безопасна, но и качествена храна.
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg
Източник: investor.BG