Вход | Регистрация

Удължават срока за безплатни консултации на стопански производители

Над 8 500 са одобрените стопанства

Удължават срока за безплатни консултации на стопански производители
Снимка: Север.бг

Националната служба за съвети в земеделието ще консултира безплатно земеделци до 31 август 2015 година, съобщават от пресцентъра на Министерството. С това удължаване на срока за земеделските производители, одобрени по мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране" от ПРСР, се цели ефективно и успешно изпълнение на одобрените проектите, както и ефикасното усвояване на средствата по мярката.

Това се случи в резултат от промените в Наредба № 10 от 2008 година за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 143 "Предоставяне на съвети и консултиране в земеделието в България и Румъния" по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 година.

Одобрените стопанства по мярка 141 към края на 2013 година са над 8 500. За да могат да се възползват от услугите на НССЗ, необходимо е да подадат молба-декларация за получаване на съветническите услуги в Териториален областен офис на службата.

Полупазарните стопани ще могат да продължат да получават и консултации, относно оценка на стопанството и установяване на подобрения във връзка с изискванията за управление и съвети по стандартите на Общността, относно безопасните условия на труд. Съветите са свързани с посещение, оглед и оценка на стопанството и даване на препоръки за изпълнение на изискванията за т.нар. кръстосано съответствие. Стопаните ще могат да се възползват от услугите на НССЗ по мярка 143 от ПРСР за намаляване риска за тях да бъдат санкционирани по директните плащания.

Земеделските производители ще могат да получават помощ и в областта на управлението на земеделското стопанство. Този тип консултациите включват разработване на маркетингов анализ, как се организира и управлява стопанство, изисквания за водене на счетоводство в областта на земеделието, възможности за участие на земеделския производител в организации на производители.

В областта на растениевъдството и животновъдството напътствията включват технологии за производство в растениевъдството, препоръки за торене, за водене на растителнозащитни мероприятия, за напояване, технологии за отглеждане и хранене на животните, стандарти за хигиена и хуманно отношение, ветеринарномедицински въпроси.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар