Вход | Регистрация

Ядем БГ сирене с немско мляко!

Чуждата суровина е по-евтина от родната

Ядем БГ сирене с немско мляко!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ядем ли истинско БГ сирене и успяват ли мандрите да си набавят нужната суровина за производство?

Оказва се, че и на двата въпроса, отговорът е не. Защото прясното мляко в българското сирене масово е внос от Германия. Причината - високите цени на родната суровина. Това налага компаниите да я взимат от чужбина, казва председателят на Съюза на животновъдите Пенка Христова. 

Така млекопреработвателите ползват услугите на други страни на Европейския съюз, тъй като им излиза доста по-евтино. Тъй като другите държави имат по-високи субсидии и затова цените на млякото са по-ниски. 

По думите на Христова в някои части на България е регистриран и дефицит на мляко. Тъй като фирмите не могат да смогнат с поръчките си, заради това са принудени да купуват суровината от чужбина.

Млякото в България се очаква да поскъпне рекордно след 2016 г., казаха още животновъди. Основният проблем за сектора ще дойде след две години, когато ще отпадне квотният режим за млякото, обясни председателят на браншовата асоциация. По думите на Христова това ще доведе до свободно движение на млякото и по-голямо производство.

Според нея ще се наложи цените на млякото да бъдат повишени, тъй като нашите фермери не получават големи субсидии.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Новинар
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар