Вход | Регистрация

Паметник за признание на загиналите в 3 войни

Военният знак бе открит в Борово

Паметник за признание на загиналите в 3 войни
Община Борово

Паметник на загиналите във войните – Сръбско–българската, Балканските войни, Първата и Втората световна войн бе открит на 12 ноември в Борово. Паметникът е разположен в един от двата квартала на днешно Борово и е посветен на 17 загинали жители на село Балабанлий или Горазд /днешно Борово е създадено от старите села Горазд и Горна Манастирица/.

Проектът е на архитект Венелина Бочуковска, а склуптурната адаптация и изпълнението са на художника от град Бяла Серьожа Стефанов. Средствата за паметника са осигурени от Община Борово, ППК "Горазд”, Регионален съюз на сержантите и офицерите от запаса и резерва в град Русе. С доброволен труд помогнаха много боровчани, сред които Пламен Симеонов, Ивелин и Тодор Лазарови, Цветомир Гатев и др.

1105230

Общинската организация на сержантите и офицерите от запаса и резерва и Община Борово изработиха съвместна двегодишна програма 2012 – 2013 за честване Стогодишнината от Балканските войни. Построяването на паметника е една от инициативите за отбелязване на годишнината и заключително мероприятие. В тържествата по случай честванията активно участие взе Народно читалище "Искра 1898”, СОУ "Св. Климент Охридски” – град Борово и младежката организация на БЧК.

Особената заслуга за издирването на имената на загиналите герои от село Балабанлий принадлежи на Тотьо Манев, член на общинската организация на сержантите и офицерите от запаса и резерва и местен краевед. Господин Манев посети много пъти Военния архив в град Велико Търново и успя да издири имената на загиналите герои и кратка информация за съдбата на някои от тях.

1105233

Друга инициатива, за която трябва да бъде поздравен Тотю Манев, е издирването на наследниците на героите от войните от селата Балабанлий и Горна Манастирица. По инициатива на Общинската организация на сержантите и офицерите от запаса и резерва бе изработен юбилеен плакет и връчен на наследниците на загиналите във войните, както и на боровчани, участвали със средства или с доброволен труд в работата по изграждането на паметника.

Паметникът бе открит от заместник–областния управител Милена Хинкова и кмета на община Борово – Георги Георгиев. Цветя бяха поднесени от Община Борово, Общински съвет – Борово, СОУ "Св. Климент Охридски”, ЦСРИ "Детелина”, Регионалната и общинската организация на сержантите и офицерите от запаса и резерва, граждани и наследници на загиналите във войните.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар