Вход | Регистрация

Съкровището на хан Кубрат и българската признателност за обединителя

Съкровището на хан Кубрат и българската признателност за обединителя

Пет са големите прабългарски съкровища. Всички те маркират значими битки и територии, където водещи роли са имали великите властелини на старите българи. Всички те са пръснати по света - едни са в музеи, други в частни колекции. У нас се съхраняват само копия на някои от тези образци.

Златните колекции на българските владетели от ранното Средновековие не са просто древни иманета, те носят важни политически послания, твърдят учените. Съкровищата са мерило за властта, престижа и възможностите на държавния глава.

Преди сто години през месец юни 1912 г. в крайбрежните пясъци до река Ворскла край с. Малая Перешчепина, Полтавска област в Украйна е открито едно от най-богатите съкровища в световната история от десетгодишното пастирче Фьодор Деркач. Влетяло като хала в къщата на родителите си с вик: "Злато, мамо, много злато, в степта има много злато!"

Малкият размахвал във високо вдигнатата си ръка искряща от блясък, макар с още полепнала по нея пръст, златна чаша. А цялата история започнала с детски ужас от бащин бой. На връщане от паша едно от телетата пропаднало в яма край пътя по брега. С големи усилия Фьодор и приятелчето му Иван Маджар го изтеглили от нея и... се вцепенили. Под краката на уплашеното животно блестяли златен къс, малка златна табла и няколко чаши.

Мълвата за несметното богатство с бързината на светлината се разчула из селото и жителите му хукнали към реката с кирки, мотики и брадви. След час нямало дом без купчина предмети от нечуваното съкровище. Единствено селският учител Виктор Парихин запазил трезв разсъдък, впрегнал каруцата, в луд галоп се озовал в Полтава. Там съобщил в градския музей и съвета за чудната находка.

Съкровището на Кан Кубрат е най-голямото в ранното Средновековие.Съдържа над 800 предмета. Златото в него надхвърля 25 кг, а среброто - 50 кг. Голяма част от находките, съдържащи шедьоври на византийското и персийското ювелирни изкуства, се съхраняват в Ермитажа. През 1984 г. Йоахим Вернер разчита монограмите на два от пръстените като "Ккубрату" и "Кубрату Патрикиу", с което свързва археологичния обект с Велика България. Съществува и хипотеза, че той е свързан със смъртта на Кубрат или дори е мястото на неговото погребение

Малкият Кубрат е възпитан в двора на византийския император в Константинопол. Византийските, арабските, старобългарските исторически източници с любов и уважение разказват за този владетел, за приетото от него християнство през 612 г. в Константинопол и присвоеното му високо звание - патриций.

Кан Кубрат е бил умел държавник, силна и високообразована личност с голям авторитет. Той е успял да обедини българските племена северно от Кавказ и Черно море и да ги превърне във фактор на международната сцена. Завещава на своите синове да не се разделят, за да "не робуват на друг народ”. Обединявайки сили те са успели да създадат една от първите ранносредновековни държави и да дадат писменост на руснаци, украинци, белоруси, сърби.

Английският изследовател Арнолд Тойнби пише в 12-томното си издание за историята на народите, че в света е имало 21 цивилизации. Една от тях е българската. Разширявала границата си посредством своето силно културно влияние. Простирала се е от Белград до Крим и от Карпатите до Бяло Море наричано в древността Тракийско...

На 17 септември 2011 г. тържествено се отбеляза десетата годишнина от откриването паметника на Кан Кубрат по инициатива на г-жа Дора Костова, главен редактор на в-к "Роден край” и г-н Николай Габер, Президент на Събора на българите в Украйна.

По инициатива на Новосанжарската районна държавна администрация и на Международния благотворителен фонд "Хан Кубрат" /учреден от граждани на Република България и Република Украйна, с активното съдействие на Посолството на България в Украйна/ в продължение на традицията, с начало поставено през 2001 г., на срещата в Нови Санжари от 17 декември 2011 г. бе взето решение да се организира честване 100-годишнината от разкриването на златното съкровище и погребението на Кан Кубрат.

Идеята е на гроба на създателя на Велика България да бъде издигнат комплекс, който включва църква, музей и хотел. Стойността му е около 10 милиона долара. Храмът ще носи името на един от двамата българи- Киевски митрополити Свети Михаил или Свети Киприян, а проектът вече е направен и подарен на Международния благотворителен комитет "Хан Кубрат" от проф. Николай Толешков.

Международният организационен комитет отправя покана към всички българи по света да участват със свои представители в тържествата на 17, 18 и 19 август 2012 г. в Полтавска област на Украйна.

Организираната кампания за изграждане на мемориален комплекс "Кан Кубрат" вече набира скорост. Първи подкрепа в нейното разгласяване са дали българските медии в Чикаго и Валенсия.

Всеки, който желае и според възможностите си, може да окаже финансова подкрепа, по сметката на МБФ Хан Кубрат:

За евро:

INTERMEDIARY BANK:
DEUTSCHE BANK AG, FRANKFURT/MAIN,GERMANY
SWIFT:DEUDEFF

BENEFICIARY'S BANK:
IMEXBANK, ODESSA,UKRAINE.
SWIFT;IMEXUA2X

BENEFICIARY:
NAME: Mizhnarodnij blagodijnij fond "KHAN KUBRAT"
ACCOUNT:26002059724001

ИЛИ НАБИРАТЕЛНИ СМЕТКИ НА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА

UniCreditt Bulbank: BIC (SWIFT) Code: UNCRBGSF;
70001518524198; IBAN BG22 UNCR 7000 1518 5241 98 / за български левове/;
70001518523912; IBAN BG81 UNCR 7000 1518 5239 12 / за Евро/.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар