Вход | Регистрация

Правят копие на Боровското съкровище

Новото копие ще бъде разположено в местния историко-етнографски музей

Правят копие на Боровското съкровище

Копие на Боровското сребърно съкровище от IV век пр. Хр. ще направи Община Борово. То ще бъде изложено в новия музей, който ще се изгради с европейски средства по проект за развитие на селските райони. като част от спечелен проект. То

Проектът е по програмата за развитие на селските райони и е на стойност 328 000 лева. По него ще бъдат изработени 30 филма на пет езика за различни туристически и природни забележителности на територията на общината.

По проекта ще бъде изграден и туристически център, в който ще се прожектират 30 кратки филма на пет езика за културните събития в общината, за архитектурното и културното наследство, за природата и фауната.

Боровското съкровище е тракийско съкровище, състоящо се от сребърни съдове – три ритона, обемиста купа и каничка. Открито е случайно при оран през 1974 г., след което е прибрано в Националния исторически музей. В момента то обикаля България и света като част от изложбата на тракийските съкровища, а негово копие може да се види в Регионалния исторически музей в град Русе.

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар