Вход | Регистрация

Митрополит Кирил е намерен удавен - обновена

Митрополит Кирил е намерен удавен - обновена
Снимка: Булфото

Варненски и Великопреславски митрополит Кирил е намерен мъртъв в района на местността "Траката" край Варна. Самоличността му бе потвърдена от д-р Доков от "Съдебна Медицина", съобщава БНР.

По първоначални данни архиереят се е удавил. Не се изключва обаче и вероятността смъртта да е насилствена. По предварителна информация дядо Кирил е носел шнорхел и маска, а тялото му е било във водата под вила - собственост на митрополията. Сигналът е получен сутринта, а тялото е извадено от "Гражданска защита".

Близки на Кирил твърдят, че 59-годишният духовник е бил много добър плувец.

От Митрополията обещаха официална информация около 13:30 ч. В 14.30 ч. ще бъде съобщен резултатът от аутопсията, извършена от лекарите в съдебна медицина на университетската болница.

Аутопсията на починалия се извършва в моргата на болница "Света Марина". Полицията работи по случая.

Съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод ще се събере в пълен състав своевременно – утре, 10 юни, от 10 ч. - на свое заседание. Тогава ще определи дата за опело и погребение, както и ще назначи Наместник на епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Кирил.

Митрополит Кирил е роден на 8 юни 1954 г. За Варненски и Великопреславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет. След кончината на Патриарх Максим, на 10 ноември 2012 с тайно гласуване 7 от 12 митрополити го избраха за Наместник-председател на Българската православна църква до избирането на Патриарх Неофит.

<< Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар