Вход | Регистрация

Родното производство е спаднало със 70%

Българските производители все още остават далеч от европейските стандарти, а фирмите прекупвачи продължават да изкупуват чужда продукция

Родното производство е спаднало със 70%
Снимка: Thinkstock/Guliver

Производството на български плодове и зеленчуци е спаднало с близо 70% за последните 10 години. Българските производители все още остават далеч от европейските стандарти, а фирмите прекупвачи продължават да изкупуват чужда продукция. Това съобщават от Института по аграрна икономика, цитирани от БНТ.

В момента на борсите се появяват българските домати и краставици. Цената им на едро е близка до тази на вносните. Гръцките и родните домати вървят по 1,60 и 1,80 лв/кг. Предпочитани са обаче чуждите.

От 2003 до 2012 година страната ни губи повече от 60% от производството на зеленчуци. В момента износът за ЕС възлиза на 85 на сто. "17 търговски вериги контролират повече от 70% от търговията с хранителни продукти в рамките на Съюза. За да можеш да си доставчик на тези хранителни вериги, на тези търговски вериги, е необходимо да произвеждаш големи партиди стандартизирана продукция. Нещо, което българските производители трудно ще постигнат", заяви проф. Румен Попов, директор на Института по аграрна икономика.

По данни на Асоциацията на земеделските производители в България в момента около 80% от плодовете и зеленчуците по щандовете са от други държави. Българските производители биват изместени заради високи разходи, технологични пропуски и липса на маркетингови канали, съобщава още националната телевизия.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар