Цените на продуктите - без съществена промяна
Снимка: Булфото
За анализирания период (29 май - 5 юни 2013 г.) цените на едро и дребно на брашното тип "500", яйцата, захарта, олиото, пилешкото и агнешкото са останали без значителни промени спрямо предходната седмица, съобщават от МЗХ.
За брашното тип "500":
Цената на едро варира в диапазона от 0.74 лв/кг (Видин) до 1.13 лв/кг (София и Шумен). Средно за страната, цената на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,11 лв/кг - с 0,9% по-ниска спрямо предходния седмичен период. В големите супермаркети стойността е средно с 0,05 лв/кг по-ниска от тази в по-малките магазини, като разликата достига до 0,18 лв/кг в Пловдив.
За яйцата:
Яйцата - размер М варират в ценовия диапазон от 0,14 лв/бр. (Велико Търново) до 0,25 лв/бр (Варна). Средната цена на едро за страната намалява с 0,01 лв/бр до 0,17 лв/бр.
За олиото:
Спрямо предходната седмица се наблюдава поевтиняване на продукта в девет области в рамките на 0,4 - 5,7%, най-чувствително във Велико Търново. В резултат, средната цена на едро за страната намалява до 2,61 лв/литър.
За пилешкото месо:
Средната цена на едро на замразеното пиле за страната се запазва – 4,18 лв/кг. Най-ниски стойностите са в Силистра (3,70 лв/кг), а най-високи – в Разград (4,95 лв/кг).
Предлагането на охладеното пиле на борсите в страната е в ценовия диапазон от 4,30 лв/кг до 5,25 лв/кг, като най-ниската стойност е отчетена в Търговище, а най-високата – във Видин и Пазарджик.
За захарта:
Средно за страната, цената на едро на захарта остава 1,97 лв/кг, на едро в ГТВ - 2.11 лв/кг.
За агнешкото месо:
Предлагането на цяло агне в търговските обекти варира от 11 лв/кг (Бургас) до 14,20 лв/кг (Велико Търново), без седмични ценови колебания.
На едро агнешкият бут варира в ценовия диапазон от 11,70 лв/кг (Пазарджик) до 16,09 лв/кг (Благоевград).
Цените на едро на агнешка плешка са в диапазона от 10,73 лв./кг (Пазарджик) до 14,00 лв./кг (Враца и Монтана).