Шаран за Никулден - най-доброто
Снимка: Булфото
Шаранът си остава най-предпочитаната риба за Никулден, показа проверка на Север.бг. За традиционното ястие за празника - 6 декември, днес във Велико Търново се извиха дълги опашки пред специализираните магазини, а търговците едва смогваха да удовлетворят желанието на клиентите си. Някои желаеха малки риби, други по-големи, защото ще се съберат повече хора на трапезата.
И дори да нямат именници за Никулден, великотърновци пак се нареждаха на опашките и чакаха търпеливо да ги обслужат. Традицията трябва да се спази, казваха те и пазаруваха по два шарана. Единият за рибник, другият за пържене.
Още от ранни зори работливи момчета от борсите за жива риба в региона също запретнаха ръкави и разпределяха шарани по големина. Само за няколко минути продаваха над 20 килограма.
Шаранът днес се търгуваше средно за 5-5.50 лева. Имаше и цена от 6.30 лв/кг. В някои големи търговски вериги цената му за килограм бе 4,99 лева, а в други дори по 4,50 лв. Рядко някой купуваше над 6-килограмова риба, защото е по-мазна.
"За да е добър за пържене "царят" на трапезата за празника и на моряците и банкерите е добре първо той да се измие добре на течаща вода и да остане няколко часа да се отцеди в хладилника. За да се стегне е добре да се овкуси със сока на един лимон, сол, черен пипер, девесил, мащерка, риган, да престои два часа и тогава да се изпържи с обикновено или царевично брашно”, пояснява на опашката 50-годишна жена.
"Въпреки трудният живот, трябва да спазим традицията, ще поканим наши приятели”, казват и семейство Иванови от старата столица, закупили 3-килограмов шаран.
Макар и рядко в старата столица се купуваха и други риби като скумрия, пъстърва, сафрид, дори европейски сом, толстолоб, калкан, лефер и др.
Този пък, който е много ангажиран и не може да си приготви сам риба за празника, великотърновският рибен пазар предлага много добри блюда от речна и морски дарове.
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg