Вход | Регистрация

3000 самодейци на фолклорен фестивал в с. Царевец

От 5 до 7 август в свищовското село ще се съберат малки и големи любители на българския фолклор

3000 самодейци на фолклорен фестивал в с. Царевец
Снимка: inews.bg

Над 3000 самодейци ще вземат участие във фолклорния фестивал "Фолклорен извор” в свищовското село Царевец. Фестивалът ще се проведе за първи път на 5, 6 и 7 август под формата на конкурс, съобщи кметът на селото и ръководител на танцовите състави към читалището Генчо Генчев.

Самодейни състави от Румъния и Македония ще мерят сили с множество читалищни и клубни формации от България. Желаещите да участват танцови и песенни групи са от цялата страна, а Великотърновска област ще бъде представена от Дебелец, Килифарево, Златарица, Свищов и много други.

Девет са категориите за изява, между които влизат песенно и танцово изпълнение на автентичен и обработен фолклор, народни оркестри, индивидуални изпълнения и състави, пресъздаващи народни обичаи.

Непрофесионалистите ще бъдат оценявани от 3-членно жури, което ще присъжда златни, сребърни и бронзови медали в различни възрастови групи и категории.

Предвидени са и допълнителни 4 награди, както и награден фонд от над 5000 лв.

Организатори на фестивала са Народно читалище "Светлина – Царевец 1927" в с. Царевец, Община Свищов, Кметство Царевец и ППОК "Изгрев 93" от с. Царевец.

Целите, които си е поставило фолклорното събитие, са да съхрани, популяризира и развива народното песенно и танцувално изкуство на България, да се насърчи приемствеността на младото поколение към активно общуване с изкуството.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар