Празник на рибата в Килифарево – настроение и рецепти
Следващият град, който ще празнува, е Дебелец
100 награди за деца и 50 за възрастни бяха раздадени на първия от 12-те Празници на рибата, който се проведе в Килифарево тази събота.
Под надслов "Вкусна рибка за златен живот" кметът, Димитър Събев, откри рибния празник, който бе наситен с много песни и танци, представени от местни фолклорни групи, група за стари градски песни, танцови формации и добре познати на национално ниво изпълнители.
Водещ на събитието бе популярният Боби Шоу. За доброто настроение се погрижиха известни изпълнители - Тодор Георгиев и Радостина Николова.
Тодор Георгиев е финалист от формата Гласът на България и участник в телевизионното риалити "Африка". Новата му песен "Не вярвам" е в челните места на класациите през последните седмици.
Радостина Николова е една от надеждите на българската фолк музика. Радостина е спечелила редица национални награди, а новата й песен "Прочу се Белица" вече се върти в ефира и беше също представена на празника на рибата.
Участие в програмата взеха фолклорна група при читалище "Напредък 1884”, дует Иванови, детска формация - гр. Килифарево, групата за стари градски песни, както и Роман Петров –ръководител на клуб " Традиция”. Бяха проведени състезания, викторини, конкурси за големи и малки.
Посетителите на рибния празник, граждани и гости на град Килифарево, получиха тениски с логото на кампанията, теглиха "късмети" на рибна тематика. Разбира се, научиха и подробна информация за качествата на рибата и рибните продукти за здрав и балансиран живот.
На празника бяха проведени различни състезания. Състезанието за най-атрактивна рецепта премина при засилен интерес. В него участваха 43-ма души. На първите три места се класираха най-добрите кулинари, според журито. Първенец стана – Николай Баръмов за приготвена "Печена граца на фурна", "Шаран по тракийски" и "Печен паламуд на скара". Втора се класира Инна Георгиева с рецепта за "Пресол", трета е Мария Узунова за "Пържен пангасиус".
В състезанието за улов на жива риба се включиха 13 участника, които уловиха 5 бр. Риби. Йонко Тодоров, Дойчин Димитров и Калоян Друмчев получиха награди и грамота.
Проведоха се и различни състезания за деца: За най-хубава рисунка с риба, Оцветяване с шаблони на рибна тематика, Боди арт – лице, Улов на златни рибки (с магнити и въдичка).
Всички граждани и гости на Килифарево дегустираха вкусно приготвена риба, бяха раздадени 300 порции риба с гарнитура!
Следващият празник на рибата ще се проведе в гр. Дебелец, на 1 март от 10 часа!
А ето и рецептите, спечелили признанието на журито:
Печена граца на фурна
Продукти:
Граца – 1кг.
Олио, чесън, чер пипер, сол, винен оцет от вино Мерло и мащерка.
В четвъртита тава се нарежда рибата с коремчетата надолу, посолява се на вкус, натрива се с чесъна, наръсва се с мащерката.След това се залива с олиото, поръсва се с черен пипер и се залива с една кафяна чаша оцет.
Пече се на 150 градуса. След един час рибата е готова за консумация.
Шаран по тракийски
Продукти:
Шаран от 2кг. до 5 кг.- 1бр., кромид лук – 2кг.,червен ипипер,чер пипер, ориз, орехи и олио.
Начин на приготвяне:
1.Задушава се лукът, поръсва се с червения пипер и черния пипер. В тава се поставя оризът.
Почистения и срязан от към гърба шаран, се разтваря с гърба към дъното на тавата. Слага се задушената плънка от кромид лука с подправките, поставят се около 500гр. нарязани орехи най-отгоре/получава се един орехов капак – около един пръст/.
Пече се на 150 градуса за 90 минути.
Печен паламуд на скара
Продукти:
Паламуд – около 1 кг., сол, 2 главички чесън и черен пипер.
Изчистения паламуд се осолява добре. Във вътрешността на рибата се слага сол и счукания чесън. Отгоре се натрива с останалия чесън и поръсва с черен ипипер.
Пече се на скара на по-ниска температура. Обръща се два пъти.
Пече се до типичното втвърдяване на рибата, около 90 минути.
Пресол
Продукти:
4 – 5 парчета пържена или печена риба, доматен сок, чесън, черен пипер, сол, магданоз, 3 – 4 червени пиперки.
Парчетата риба, пържени или печени, се заливат със следния сос:
Леко се запържва доматения сок с няколко скилидки чесън, прибавя се черен пипер, сол на вкус магданоза и изпечените и нарязани червени чушки.
Допълнително по желание отгоре може да се наръси още чесън.
Пържен пангасиус
Продукти:
Риба пангасиус – 500-600 гр. прясно мляко, сол, червен пипер, лют червен пипер, брашно, олио, лимон, пресен лук, магданоз и лимон.
Рибата се измива, нарязва, отцежда и се залива с ½ ч. чаша прясно мляко. Престоява 20 – 30 мин. И се подсушава.
Приготвя се смес от от ½ ч.чаша брашно,1 ч. лъжичка черен пипер, щипка лют червен пипер.
Рибата се поставя в найлонова торбичка, залива се със сместа и се разтърсва, докато се обрашнят всички парчета. Пържи се в тефлонов тиган / с малко олио/-по 2 мин. от всяка страна.
Нарязват се зелени пера лук и много магданоз, леко се запържват в останалата мазнина и се прибавя лимоновия сок. С така приготвената притурка се залива пържената риба.