Вход | Регистрация

Чародействата на Еньовден

Слънчев хляб, богомилска паста, венец от билки и още много чудеса се случиха на Самоводската чаршия

Чародействата на Еньовден
Снимка: Север.бг

Еньовденска амброзия, богомилска паста и слънчев хляб приготви пред десетки граждани и гости на Самоводската чаршия във Велико Търново председателят на Съюза на билкарите в България Емил Елмазов.
Празникът, посветен на Еньовден започна с приготвянето на амброзията. След като обясни значението и силата на билките, набрани по изгрев слънце на Арбанашкото плато Елмазов постави цветовете в уред, който завихря водата.

"Откопиране на свръх високочестотни импулси от растенията, които се запаметяват от водата и после тази вода ги привнася в човека. Тези импулси са силата на слънцето, силата на водата и силата на растенията днес. Нужни са само 10 минути и Еньовата амброзия е готова да ни дари с виталност през цялата година. 20 капки от нея са напълно достатъчни да енергизират  човек, когато му е тъжно, убито, когато се чувства слаб, когато дори му е безнадеждно. Този ден има свой характер и чрез билките го привнася в човека", обясни първото Еньовденско чародейство Билкар номер 1 на България.

Помощниците на Емил Елмазов приготвиха богомилска паста, която, според преданията е предпазвала от отравяния и се приготвя за първи път в България. За целта живовляк и други билки бяха добавени в нагрят пчелен мед. След това сместа бе сгъстена с брашно от лимец. Крайният вариант узрява в продължения на 14 дни. По препоръка на билколечителя може да се приема по една супена лъжица два пъти дневно. Лекарството е добро за всякакви колитни заболявания и болести на храносмилателния тракт.

"Черешката на тортата" в приготвянето на билковите вълшебства бе приготвянето на слънчевия хляб. За неговото приготвяне се използваха кълнове от лимец, които бяха смлени и счукани. Приготвеното тесто Елмазов постави да се пече под стъклен похлупак на слънчевите лъчи. "Този уред малко прилича на огледалата на Архимед, с който някога той е подпалил платната на вражеските кораби", обясни Елмазов.

"Слънчевият хляб се пече винаги в 12 на обяд. Под стъкления капак хлябът не изгаря и е най – естествената форма на температурната обработка на лимеца, пък и на всяка пшеница. Това е най-силният хляб, който може да се направи на планетата", допълни тайната на здравословната храна билкарят. 

По време на празника на Самоводската чаршия бяха изложени картините на Дочка Михова, с творческия псевдоним Силания. Багрите и хармонията на любовта и природата в картините на Дочка бяха подсилени с изпълнението на цигулка на Лили Ангеличева , Ния Игнатова и Доротея Ненова.

В края на тържеството всички присъстващи се промушиха през венеца, изплетен от 77 билки, набрани преди изгрев слънце. След това се хванаха на традиционното българско хоро.

Повече снимки от празника може да видите тук!



Вече може да следите новините ни и във Фейсбук - присъедините се към страницата ни :)



Източник: Север.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Коментари 3


3 Alexander Makedonski 24.06.2011 | 16:48
Ще изровим отнякъде. Може да засеем на село.
2 Таня Георгиева 24.06.2011 | 15:42
Нямаше време да чакаме да се опече, за да го опитаме, но се доверявам на Емил Елмазов за вкусовите му качества. А и не изглежда трудно да си го приготвим сами у дома. Нужен ни е само лимеца.
1 Alexander Makedonski 24.06.2011 | 15:15
Браво, браво. Трябва да си спретна такъв хляб у нас.