В Златарица си мериха... туршиите
Майсторите градинари показаха продукцията си и се забавляваха с приятели от различни краища на България
Снимка: Булфото
19 жители на град Златарица представиха собственото си производство на празника на туршията, който се организира ежегодно в предпланинското градче, където градинарството е занаят, предаван от поколение на поколение през вековете.
В дегустациите на консервирани зеленчуци, местни вина и ракии се включиха представители на градинарското съсловие както от Лясковско и Свищовско, така и от сливенския край. За първи път на тазгодишния фестивал бяха представени туршии от грозде и мушмули, но всеобщо одобрение сред всички гости и участници предизвика типичната златаришка туршия от гулия (земна ябълка).
Майсторите градинари от Златарица ценят особено много гулията, защото тя расте сама и не иска никакви грижи, след като веднъж е засадена на двора.
Ето и една универсална рецепта за марината за туршия от гулия, която предлагат златарчани:
В трилитров буркан се слагат четири аспирина, щипка синап, четири лъжици захар, пет лъжици морска сол и седемнадесет лъжици ябълков оцет. Към всичко това се прибавя стрък чубрица, по няколко зърна чер пипер и бахар, лук и чесън на вкус.
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg
Източник: БТА