Как да сготвим вкусно риба?
Рецепти, спечелили журито на празника на рибата в Шемшево
Петият от 12-те Празника на рибата се проведе във великотърновското село Шемшево. По традиция празникът бе открит от кмета на селото Шемшево - Кирил Ангелски и се проведе под надслов "Вкусна рибка за златен живот".
Отново водещ на събитието беше популярният Боби Шоу, а участие в програмата взеха самодейци от женски народен хор ”Българка” към местното НЧ ”Напредък 1911”, с художествен ръководител Светлин Георгиев, изпълнителите от вокална група ”Планинче”, театрален клуб "Аз също мога”, танцов състав ”Ха сега” и популярната изпълнителка Поли Паскова.
Бяха раздадени 100 награди за деца и 50 награди за възрастни. Посетителите на рибния празник, жители и гости на село Шемшево участваха във викторината и теглиха "късмети" на рибна тематика, получиха тениски с логото на кампанията, както и разбира се, бяха подробно запознати с качествата на рибата и рибните продукти за здрав и балансиран живот.
На празника бяха проведени различни състезания и конкурси - за големи и за малки:
Първа награда за най-атрактивна рецепта бе присъдена на Росен Христов, който сготви най-хубавата рибена чорба сред 21 участници.
Необходими продукти: Риба - 400 – 500 г, олио - 50 мл., лук - 1/2 връзка, зелен,,домати - 120 г. чушки - 80 г. пиперки,моркови - 50 г., люти чушки - 2 броя, картофи - 150 г., ориз - 1 - 2 шепи, маслини - 4 броя без костилки, мащерка - 1 стрък, магданоз - 1/2 връзка, черен пипер – 10 зърна, лимони - 1 брой, сол - на вкус.
Начин на приготвяне: Почистваме, измиваме рибата и я слагаме в подходяща тенджера.Наливаме вода, докато облее рибата, прибавяме малко сол на вкус и я слагаме на котлона да заври. При завирането се образува пяна, която задължително трябва да се премахне спомоща на лъжица.
Отделно във вряща вода се пуска нарязания лук, нарязаните моркови, почистените и нарязани пиперки, лютите чушки, на които са отстранени дръжките, обелените и ситно нарязани домати, обелените и нарязани на кубчета картофи, мащерката, олиото и малко сол, като се вари се до омекване на всички компоненти.
Проверяваме рибата. Когато е готова, я изваждаме върху дъска и оставяме да се охлади, за да я почистим от костите.
Накъсваме рибата на малки парченца и я добавяме към зеленчуците.
Преди края на варенето се сипват и нарязаните маслини. Рибена чорба се поднася гореща, поръсена със ситно нарязан магданоз и смлян черен пипер + 1 резенче лимон.
Рибената чорба донесе още една награда – втора, на Виктория Пенчева. Ето нейната рецепта за приготвяне на вкусна рибка:
Необходими продукти: Риба шаран – 400 гр., бяла риба, 1/2 глава целина, 1 глава червен лук, 2 с.л. олио, 100 гр. моркови, 150 гр. червени домати /два, три бр./, 150 гр. картофи, 2 с.л. ориз, девисил, дафинов лист, черен пипер, лимон, магданоз и сол .
Начин на приготвяне: В тенджера, за около 10 мин., в 1.5л. вода варим рибата, която предварително е нарязана на шайби. Сваляме от огъня и прецеждаме рибата през цедка. Бульонът се кипва. Прибавят се задушените в 2 с.л. масло и малко вода ситно нарязания лук, морковите, магданозовите корени, целината, нарязана на малки кубчета и ориза.
Вари се около 10-15 мин. Добавят се ситно нарязаните картофи, рибата, обелените и настъргани домати, черен пипер, дафинов лист и девисил. Когато картофите омекнат, чорбата се маха от огъня и поръсва със ситно нарязания магданоз и се посолява.
Понякога може да се застрои чорбата с 1 яйце, като го разбиваме с 1с.л. оцет. Поднасяме с резенчета лимон.
Трета награда заслужи Румяна Христова за рецептата си "Риба във фолио"
Необходими продукти: Риба, каперси, /може и кисела краставичка/, кръгчета лимон, скилидка чесън.
Начин на приготвяне: Рибата се осолява, разрязана на две. Поставят се в нея каперсите или тънко парче кисила краставичка, две кръгчета лимон и чесъна и я завиваме във фолио/метално/. Поставя се на скара върху барбекю и се пече 20-30 минути. Поднася се с охладено бяло вино.
В състезанието за улов на 5 бр. жива риба участваха 13 души, от които 3-ма спечелиха призовите места и получиха грамоти.
Бяха проведени различни състезания за деца: За най-хубава рисунка с риба,
Оцветяване с шаблони на рибна тематика, Боди арт – лице, Улов на златни рибки с въдица.
Всички жители на село Шемшево и гости на Празника на Рибата, дегустираха вкусно приготвената риба, бяха раздадени 300 порции риба с гарнитура!
Следващият празник на рибата ще се проведе в с. Леденик, на 05-и април от 10:00 часа!
Още настроение в снимки може да видите в ГАЛЕРИЯ.