Вход | Регистрация

Какво да сготвим на Ивановден?

Нашите предложения за днешната празничана трапеза

Какво да сготвим на Ивановден?
Снимка: Div.bg

Според църковния календар днес почитаме паметта на свети Йоан Кръстител, покръстил Исус Христос. Празнуват и всички, които носят името на светеца.

Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството. На Ивановден се ходи на гости на кума, младоженците му носят кравай, баница и вино, както кървавица и печено свинско месо.

Ако сте кумували на някое семейство или празнувате имен ден и очаквате да ви посетят на Ивановден, трябва да приготвите една наистина празнична трапеза, с което да уважите както гостите си, така и този християнски празник.

Предлагаме ви няколко традиционни български ястия, които се приготвят в различни краища на България специално за Ивановден.

Пълнено бутче е едно от най-често приготвяните ястия за Ивановден. На този ден не се пости и българите с удоволствие са приготвяли прясно свинско месо.

Необходими продукти:

- едно обезкостено свинско бутче (около 2 килограма)

- 4 супени лъжици краве масло

- 1 кафяна чашка олио

- 1 глава кромид лук

- 2 моркова

- 2 твърдо сварени яйца, 1 чаена лъжица червен пипер

- 1 чаена лъжица стрита чубрица

- 1 чаена чаша смлян черен пипер

- 2 кисели краставички

Приготовление:

За да приготвите това ястие, трябва да бъдете търпеливи и да спазите точно указанията на рецептата.

Начукайте обезкостеното бутче с мокър домакински дървен чук.

С върха на остър нож направете в средата дълбок прорез, в който сложете плънка, приготвена по следния начин:

в две супени лъжици разтопено краве масло запържете нарязания на ситно лук и нарязаните на кубчета моркови.

Свалете съда от огъня. Когато сместа изстине, прибавете киселите краставички и сварените яйца - нарязани на кубчета, и подправете с червен пипер, черен пипер и чубрица на вкус.

Сложете плънката и зашийте отвора с попарен бял конец.

Поставете бутчето в тавичка, намазана с останалото краве масло и печете отначало в силна фурна. След около 20 минути намалете фурната. През десетина минути обливайте месото с по една кафяна чашка топла вода, смесена с олиото. След като месото се зачерви, обърнете го от другата страна.

Накрая намажете бутчето с червен пипер, смесен с малко олио.

Ако сте решили да посетите кумовете си или някой именик, най-добрата изненада, която можете да предложите, е домашно приготвена баница. Тази рецепта се изпълнява в Пловдив и областта около него, която е известна с кулинарните си майстори и неповторими на вкус печива.

Необходими продукти:

- 1 килограм брашно, мая за хляб колкото кибритена кутийка

- 1 чаена лъжица сол

- 1 чаена лъжица захар

- 1 1 чаена чаша натрошено сирене

- 4 яйца

- 2 кафяни чашки разтопено краве масло

- 2 супени лъжици свинска мас

Приготовление:

Най-напред размийте маята с малко хладка вода и прибавете захарта. Замесете гладко тесто от втасалата мая, брашното, 1 разбито яйце и солта.

Добре омесеното тесто разделете на три части, които трябва да направите на топки.

Намажете тестото с мас, покрийте го с кърпа и го оставете за половин час в топло помещение да втаса. От всяка топка разточете по една дебела кора с размерите на тавата, в която ще печете баницата.

Пригответе плънка от останалите разбити три яйца и натрошеното сирене.

Поставете първата кора в намаслената тава и я застелете с половината от плънката. Предварително трябва да сте я поръсили с разтопеното краве масло.

Направете същото и с втората кора.

Най-горната - третата кора, напоете обилно с мазнина.

Печете баницата в умерена фурна. След като се изпече, непременно я покрийте с памучна кърпа, за да остане мека кората й.

Като десерт към менюто на Ивановден можете да приготвите сладкиш с ябълки. Предлагаме ви една универсална рецепта, която се изпълнява в много области на България през зимния сезон. Тогава на трапезата на българина присъстват ябълките, събрани през есента. Те могат да бъдат изсушени, консервирани в компот или конфитюр или пресни, запазени в тъмно и хладно помещение, каквото има във всеки български дом.

Необходими продукти:

- 6 яйца,

- 1 чаена чаша захар,

- 2 чаени чаши брашно,

- 1 пакетче бакпулвер,

- 1 ванилия,

- 1 чаена лъжичка сода,

- 7-8 ябълки.

Приготовление:

Разбийте жълтъците на яйцата и захарта. Почистете, обелете и нарежете на кубчета ябълките. Към разбитата захар прибавете 2 супени лъжици вода. Прибавете също така брашното и ябълките.

Печете в началото на силна фурна. След като тестото започне да се зачервява, намалете фурната.

Разбийте белтъците на яйцата на сняг заедно с три супени лъжици кристална захар, настъргана лимонова кора и една щипка бакпулвер за аромат. С получения крем от белтъците намажете ябълковия сладкиш. Запечете за 1-2 минути в добре затоплената фурна и сервирайте сладкиша нарязан на ромбове.

 



 

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар