Топкулинар дойде в Търново за рибна дегустация
Иван Звездев бе водещ на дегустацията в старата столица по проект под мотото "Вкусна рибка за златен живот"
Екипът на Община Велико Търново продължава с атрактивното представяне на проекта от Програмата за развитие на сектор "Рибарство", който преминава под мотото "Вкусна рибка за златен живот". Целта му е да покаже полезността на рибата като храна.
За втората част от промоцията му бе поканен Иван Звездев, популярен с предаването "Бон Апети" и "Кухнята на Звездев", който бе водещ на дегустацията в старата столица.
"Този проект може да помогне на много хора да започнат своя бизнес”, посочи той.
Кампания ще се проведе и в по-малките населени места на общината, в които ще се проведат празници на рибата. Всички социални заведения в общината ще бъдат ползватели на дейностите по проекта и ще опитат от вкусните рибни продукти и продукти от аквакултури.
В дегустацията днес участваха кметове, представители на ключови институции по провеждането на кампанията, неправителствени организации, целеви групи - бизнесмени, диетолози, представители на социални заведения, представители на здравни институции на територията на общината.
Иван Звездев: "Добрият готвач служи за седем лекари"
Г-н Звездев, какво е място на рибата в традиционната българска кухня?
Не е челно. Дори и край морето не е основната храна. Но вече се забелязва тенденция към увеличаване на консумацията й. Видно е от това, че има повече магазини за прясна риба. Съответно цената на най-масовото месо - свинското започна да пада. А рибата е по-скъпа от месото, защото има повече разходи за отглеждането й, за транспорт. У нас се внася основно рибата. На изчезване е в нашето море, затова политика на държавата трябва да се промени. Пагубно е положението. Може да го каже всеки рибар. С траловете по дъното, с цел да се уловят повече калкани, те ги унищожават.
А традиционните ястия и начините на приготвяне?
Българинът е традиционалист. Фокусира се върху пържената риба. Тя е по-ароматна и най-вкусна, но не най-полезна. Ние сме свикнали за Никулден да консумираме риба или когато ходим на море. Защото, когато си около водоем предполага да се хапва риба, а не пържола. Скарата също става популярна. Богата е кухнята в регионите, където има реки и море. Огромно е разнообразието. Но в национален мащаб хората не знаят за рибата, колкото всеки регион поотделно.
В предаванията си опитвате ли да наложите този рибата и рибните продукти?
Опитвам се, но хората като видят рибно ястие, го подминават. Ние имаме хилядолетни традиции да консумираме месо, но с времето бавно се променят, а и не е нужно. Каквото харесва човек, това консумира. А и ние не сме морска държава. Нашият бит е различен, свързан е със свинското месо. Ние направихме едно предаване от Норвегия, за да покажем местните как добре изглеждат, а те основно консумират риба - сутрин, обед, вечер. Рибата е вкусна, ароматна и отнема по-малко време, за да се приготви, отколкото други меса. Хитът там е розовата сьомга. Но и бялата е хубава. Интересен момент е, че дивата е по-вкусна, защото се храни естествено, а не с добавки, както е във фермите. Казваме че най-вкусна е прясната риба, но най-вкусна е дивата риба.
Вие обичате ли риба?
Да, присъства в менюто на семейството ми. Най-много харесвам рибната глава, лаврак, калкан и черноморските риби.
Любима рецепта.
Суши, суровата риба. Тогава вкусът е уникален, но само с морските, с речните е опасно да се консумира. Със соев сос. Българинът прекалява с готвеното. Той препържва и изпича рибата. А по-непрепечената също изглежда сочна и вкусна.
Кулинарията е цяло изкуство...
Така е. Опитваме се това което показваме да "храни" зрителя с очите. Стремим се да създадем приятна атмосфера и да ги срещаме с добри хора. Да повишаваме настроението. Храната е тази която лекува. китайците са казали - "Човек се разболява през устата" и "Добрият готвач служи за седем лекари".
До споделите една лесна рецепта за нашите читатели?
Много харесвам северняшкия, плевенски начин на приготвяне. Шаранът се отваря откъм гърба, изваждат се вътрешностите, пълни с кромид лук, стафиди, ориз. Рибата обича сладостта. Най-големите рибари - норвежци и японци слагат захар. Ние наблягаме на солта. Така че шепа стафиди е добре. Много добре става и с булгур, вместо ориз. Девисил, мащерка, червен пипер се слагат още. Покрива се рибата и се пече. Така поема повече плънка рибата, като се пълни откъм гърба.
Повече снимки от събитието може да видите ТУК.