Вход | Регистрация

Традиционни рецепти за Бъдни вечер

Ето няколко ястия от различни части на България, които предците ни са слагали на бъднивечершната трапеза

Традиционни рецепти за Бъдни вечер
Снимка: Булфото

Погача

Необходимите продукти са 1 килограм брашно, мая, половин чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица олио.

Брашното се пресява два пъти, след което в средата му се прави дупка, в която се поставя маята, размита с малко вода. След това се добавят солта и захарта, след което се замесва тестото. Не забравяйте да поставите и монета (по възможност сребърна). Погачата се пече в намазана с масло тава до зачервяване. После се намазва с подсладена вода и се поставя във фурната за още десетина минути.

Постен чомлек

Необходимите продукти са около килограм дребни лукчета, две големи глави кромид, една кафена чаша олио, 2 домата, глава чесън, супена лъжица брашно, чаена лъжица червен пипер, половин чаена лъжица черен пипер, 200 мл вино, дафинов лист, пипер и чубрица на вкус.

Кромидът се нарязва на ситно и се задушава в олио. Когато стане златист, се прибавят обелените и настъргани червени домати заедно с малките лукчета, нарязаните на ситно скилидки чесън, пиперът и дафиновият лист. Към тези продукти се добавя вода, след което се заливат с виното, посоляват се, слага се и стритата чубрица.

Ястието се задушава на слаб огън докато омекнат лукчетата, след което се прибавя брашното, което трябва да е предварително препечено на сух тиган и размито с хладка вода. Задушава се десет минути.

Зелеви сърми

Необходимите продукти са листа от кисела зелка, 4 глави кромид, сол, 1 кафена чаша ориз, 2 червени домата (може и от консерва), по една чаена лъжица чубрица и черен пипер, една супена лъжица нарязан магданоз, 2 сухи червени чушки, един морков, една и половина чаена чаша олио.

Лукът, чушките и морковът се нарязват на ситно, след което се посоляват на вкус и се запържват в олиото. Когато лукът омекне се добавя оризът, а след това обелените и настъргани домати, черният пипер, чубрицата и нарязаният на ситно магданоз. Сместа се разбърква добре, за да стане еднородна, след което с нея се напълват зелевите листа и се завиват.

Сърмите се подреждат в тенджера, заливат се с равни части вода и зелев сок, докато течността ги покрие напълно. Вари се на тих огън, докато зелевите листа омекнат.



Орехови ядки по тракийски

Необходимите продукти за това мезе са една и половина чаена чаша орехови ядки, две яйца и захар на вкус.

Приготвянето е изключително просто. Захарта се разбива с яйцата, след което се прибавят ореховите ядки и се разбъркват добре. Всичко се изсипва в намаслена тавичка и се пече на умерена фурна, като от време на време се разбърква. Мезето е готово, когато яйчната смес полепне по орехите.

Бърза тиква

Трябва ви само около двукилограмова тиква и чаша и половина (чаена) пудра захар.

Тиквата се срязва да две, след което се почиства от семките и влакнестата част и се слага в тава. Пече се на умерена фурна, като не се отваря, докато не стане готова. После просто се поръсва с пудра захарта, изчаква се да изстине и е готова за консумация.

Пълнени чушки със стар фасул

Необходимите продукти за приготвяне на тази рецепта са две и половина чаени чаши фасул, половин чаена чаша олио, 10 - 12 сухи пиперки, две глави лук, една чаена лъжичка червен пипер, джоджен и фасул на вкус.

Фасулът се залива с кипяща подсолена вода, захлупва се и се оставя 10 - 15 минути да набъбне, след което се прецежда и счуква. Предварително почистените от дръжките и семките пиперки се накисват в топла вода, за да омекнат. Нарязаният на ситно лук и червеният пипер се запържват в олиото.

Запръжката се изсипва върху фасула и се разбърква с джоджена и солта. Чушките се напълват с готовата смес и се нареждат в тенджера. Заливат се със зелев сок или вода и се варят затиснати с чиния.

Ошав

Необходими са половин килограм сушени плодове и 100 грама мед или захар.

Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа, след което се изваждат, а течността се прецежда и с нея отново се заливат плодовете. Те се варят докато омекнат, след което се слагат в дълбок съд.



Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар