Вход | Регистрация

2016 зрелостници се явяват изпит по български език

2016 зрелостници се явяват изпит по български език
Снимка: Булфото

2016 зрелостници в област Велико Търново ще положат изпит по български език и литература (БЕЛ) на 21 май, 2128 по избран предмет на 23 май.

Инж. Розалия Личева, началник на РИО-Велико Търново посочи, че матурите ще започнат в 8.00 часа, тъй като имат по-голямa продължителност - 4 часа. За седмокласниците Националното външно оценяване ще започне в 10.00 часа.

Всеки седмокласник ще има правото и възможността да положи изпит за външно оценяване в училището, в което се обучава, било то средно или основно училище.

Зрелостнитиците ще полагат изпити в определено от РИО друго училище сред професионалните и профилирани гимназии в областта.

Личева е категорична, че е създадена организация, за да не се смесват изпити външно оценяване с държавни зрелостни изпити, тъй като на 21 и на 23 май ще се проведе и двата вида оценяване.

Смесване на двата изпита е допуснато в училище в Община Лясковец, където в СОУ има ученици и от двете възрастови групи. Училището разполага с два различни корпуса, в които ще се провеждат двете оценявания, с отделни комисии и няма да се допусне смесване на ученици.

Тези дни ще са неучебни и няма се допускат външни хора докато се провеждат изпитите, с цел осигураване на спокойствието при работата на учениците. Други училища, в които ще се провеждат заедно изпити, са СОУ "Ц. Церковкси" в град Полски Тръмбеш и СОУ "Иван Момчилов" в град Елена.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: радио "Фокус"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар