Днес е първата голяма Задушница
Раздава се варено жито за помен на починалите
Снимка: sxc.hu
Днес Българската православна църква отбелязва първата голяма задушница за тази година – в деня преди Месопустната неделя. На задушница се почитат душите на мъртвите.
За помен се приготвя варено жито и хляб, а гробовете се преливат с вино, като храната се раздава за "Бог да прости мъртвите души".
През годината има четири големи задушници и те са винаги в събота. Освен днешната, църквата определя още дните около Димитровден, Архангелов ден (Архангелова или Мъжка задушница) и около Петдесетница (Черешова задушница) за дни за почит към мъртвите.
Утре (19 февруари) е последният ден, в който на християните е разрешено месо преди 40-дневния Великденски пост. На Местни заговезни трапезата трябва да е само от месо, а следващата неделя – на Сирни заговезни, за последен път се ядат ястия с яйца и сирене и в семейството се иска прошка.
____________________________________________________________________
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg
Източник: inews.bg