По-малко хляб и повече месо за русенци
Статистиката отчита, че месечната консумация на месо средно на лице от домакинство за 2011 г. е била 3 кг.
Снимка: sxc.hu
Прословутата фраза от XVIII век "Като няма хляб, яжте пасти" в днешно време се обръща "Като няма хляб или е по-скъп, яжте месо". Такъв е примерът с русенци, които според местното статистическо бюро ядат по-малко хляб, но хапват все повечко месо.
Данните през 2011 г. сочат, че месечната консумация на месо средно на лице от домакинство в област Русе е 3 кг. при средно 2.7 кг. за страната. Справката на статистиката представя потреблението на месо и месни произведения в региона в периода 2002-2011 година.
Физиологичната норма на потребление на месо е 2.4 кг. на месец. А в периода 2002-2011 г. средномесечната консумация на лице в областта постепенно нараства.
Месото от домашни птици е най-предпочитано от русенци през миналата година. Средно на лице от домакинство в областта се падат по 0.9 кг. на месец, което представлява 30 % от общото потребление. В интервала 2002-2011 г. среднодневната консумация на птиче месо се движи между 19 г. на лице / 2003-2004/ и 29 г. за 2010 и 2011 години.
Малко над 1/4 от месечното потребление на месо средно за целия разглеждан период се свързва с консумацията на кайма от домакинствата. За последните десет години тя се движи между 0.3 кг. за 2002 г. и 0.8 кг. средно на лице- за 2010-2011 г., като се наблюдава тенденция на увеличено потребление. С известни колебания същата динамика се запазва и при консумацията на свинско месо.
Сравнението между данните за потреблението на месо в регионален и национален мащаб сочи, че в рамките на последните десет години през 2004-2005 г. и 2007 г. средномесечното потребление на този хранителен продукт на едно лице от наблюдаваните домакинства в област Русе е аналогично на средното за страната, а през 2002 и 2010-2011 г е по-високо.
В отчетната 2011 г. само област Добрич надскача Русе и максимумът на потребление на месо е фиксиран средно на 3.6 кг на лице от домакинство за месец.
Позицията на област Русе по потребление на месо сред областите в страната се движи между 7-мо място- през 2002 и 2010 година и 19-то- през 2003 и 2006 г.
В структурата на потребление на месни произведения с най-висок относителен дял са консумираните малотрайни колбаси, като в периода 2010-2011 г. те оформят 3/5 от общото потребление на тази група хранителни продукти. През последните две години средномесечната консумация на този вид колбаси на едно лице в област Русе достига близо килограм, което означава, че среднодневният прием е около 29 г. В годините тенденция на слабо увеличение е регистрирана и при консумацията на трайни колбаси.
Статискитата излезе и с уточнението, че потреблението на домакинствата представлява консумираните количества месо и месни произведения в домашни условия и не включва консумацията в заведенията за обществено хранене.
___________________________________________________________________________________
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg
Източник: дарик