Вход | Регистрация

Празник на туршиите и ракиите в Златарица

Празник на туршиите и ракиите в Златарица
Снимка: iNews

135 години от Освобождението на Златарица от турско робство отбелязват днес, 24 ноември. Събитията започнаха в 10.00 часа с панихида в църквата "Св.Николай”. При хубаво време ще бъдат поднесени цветя и венци на паметника на "Попово бърдо”, при лошо  - в двора на църквата.

Предвидена е презентация на Петър Влахов за събитията. По думите на Пенчо Чанев, кмет на Златарица има легенда, която посочва, че Сюлейман паша, сигурен в победата и падането на Търново и от там на Плевен, което само по себе си решавало изхода на войната, разпорежда да се съберат от населението мед, орехи, брашно, хляб-храни.

Според историята това не се случва, турците губят битката при Златарица, губят битката при Елена малко по-късно на 5 декември и тези храни остават за руските войски. Така организаторите на годишнината решават да съчетаят паметната дата с кулинарния Празник на ракиите и туршиите.

Кулинарният празник ще започне в 13.30 часа. Предвидени са награди за най-много произведена туршия, за най-богат асортимент и за най-вкусна туршия - първо, второ и трето място. Има и една награда за туршия с по-специфичен вкус – "за най-калпавата и безвкусна туршия”. За несправяне със задачата да произведе вкусен зеленчуков микс, "отличеният” ще получи мотика за награда, любим инструмент за хората на земеделския труд.

За ракиите, по разбираеми причини, няма да има награда за най-голямо количество. Всички участници ще се представят с до 40 литра от пивото. Ще има три награди за най-вкусна ракия. Сза отличените са предвидени материални награди, свързани точно с производството на вино, ракия, туршии.

Според Чанев най-специфичното на Златаришката туршия е наличието на гулия - земна ябълка, която се подготвя за консумация в каче. Гулията е растение, което цъфти жълто и красиво като слънчоглед, но има грудка, от която става разкошна туршия и то само в каче или глинени делви. Чанев със съжаление отбеляза, че глинените делви се срещат все по-рядко в Златаришко и хората си правят в тях най-вече кисели домати.

За вкуса на туршията в Златарица е важно да се знае, че го дължи на използването на цели зеленчуци - морков, карфиол, камби - познати в този край като ратунди, цели чушки, целина, скилидки чесън, кисели краставички, малки динчета. "Ако е и леко люта, става разкошна” обобщи Чанев.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: Агенция "Фокус"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Коментари 1


1 Иван Петров 24.11.2012 | 21:03
http://bit.ly/UYF72zv