Стотици пробваха от 20-метровия суджук в Гoрна Оряховица
Снимка: Bulphoto
На днешния Празник на горнооряховския суджук в Горна Оряховица бе нарязан и раздаден на гостите 20-метров суджук. Подкова беше разрязана от майстори суджукари и от кмета на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев. Опитаха стотици жители и гости на празника.
За изработването на деликатеса, символ на града, технолозите са използвали близо 120 кг суровина. Произведен е по стара рецепта от говеждо месо и подправки.
Горнооряховският суджук е първият български продукт, удостоен от Европейската комисия със сертификат за Защитено географско указание.
Празникът на горнооряховския суджук започна вчера с пъстро карнавално шествие. За втора поредна година празникът се провежда в рамките на проект "Мостове към бъдещето", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Акцент на кулинарния фестивал тази година е върху опазването на околната среща. Празникът се предава и на видеостена в центъра на Горна Оряховица.
В празничното шествие се включиха деца от детските градини и училищата от Горна Оряховица, тематично гримирани, костюмирани и маскирани, артисти от Младежки театър "Алтернатива”, както и музиканти и танцьори от НЧ "Напредък-1869” и "Братя Грънчарови-2002”.
За атрактивното си представяне в празничното шествие бяха отличени малчуганите от СДГ "Детски свят”, учениците от ОУ "Св. св. Кирил и Методий” и от ПГХТ "Проф. д-р Асен Златаров”. В парк "Градската градина” празникът продължи с кулинарен денс клуб на открито. Допълнително настроение на празнуващите донесоха изпълненията на Пламен Добрев, участник в тазгодишното издание на "Гласът на България”, Вики и група "Мастило” и Валя.
През днешния ден за гостите на събитието бяха организирани много забавления, суджукарски игри, кулинарни състезания, творчески работилници, викторини и награди. Специално участие в кулинарната надпревара взе и кметът на Каварна Цонко Цонев.