Вход | Регистрация

4000 авджии за първи път на лов

С какво трябва да се съобразят?

4000 авджии за първи път на лов
Снимка: Булфото

След броени дни се открива ловния сезон. В събота, на 10 август, 4000 млади ловци ще излязат за първи път на лов. Специално за тях експертите дават важни съвети, които в никакъв случай не трябва да се пренебрегват. Защото ловът, колкото и да е забавен, разпускващ и вълнуващ, може за миг да се превърне в ужасно преживяване. Затова, млади и все още неопитни авджии, четете и изпълнявайте:


Какво трябва да си набавят младите ловци за първия лов?

Август е горещ месец, затова трябва да започнат с екипировката - лека, удобна и в никакъв случай запарваща. Задължителни елементи са ярката светлоотражателна жилетка или шапка. Тънкият елек за патроните може да се замени с малка чантичка през рамо. Голямата раница в жегата е абсолютно безсмислена. Горещините пият много вода. Американците са измислили
уникална раничка с резервоар и тънка тръбичка, чийто мундщук е максимално доближен до устата. Необходимо е леко обръщане на лицето за ободряваща глътка. Янките първо внедряват тази раничка в своята армия, на която често се налага да тренира или воюва в пустинни условия. Стабилните обувки и дългите панталони обаче са задължителни въпреки горещините.

Не носете тежки патрони! Ловът на пъдпъдъци изисква по-леки сачми и съответно по-леки муниции. А и в дългите преходи излишният товар само ще пречи. Стрелбата по пъдпъдъци е по-интензивна, за един излет ще са нужни поне 100 патрона, чиито сачмен заряд не бива да надвишава 28-30 грама.

Най-важното за младия ловец обаче е пушката. Какво да бъде първото оръжие? Обикновено изборът е между надцевка или автомат. По-запалените и по-амбициозни млади ловци със сигурност ще се насочат към гладкоцевните самозарядни автомати. Те са по-модерни, снабдени са с пълнители за 2 плюс 1 патрона, които ако се махне ограничителят, може да поемат още боеприпаси.

Елементарни, но необходими условия, за един добър и успешен лов, особено, когато наистина е за първи път. На слука!

<< Sever.bg във Facebook >>



бглов.ком
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар