Вход | Регистрация

1000 танцьори „разлюляха“ Търновград

1000 танцьори „разлюляха“ Търновград
Снимка: Север.бг

Малки и големи дойдоха да видят как напук на кризата българинът може да се весели. За втори път градът ни отвори вратите си за фолклорния фестивал "Болярско надиграване 2012", който в събота събра над 1000 участници от 42 клуба и даде възможност на зрителите да изживеят един ден, изпълнен с много емоции, настроение и танци. От сутринта ритмите на неповторимите български хора разлюляха Двореца на културата и спорта "Васил Левски" в Търново и отново доказаха, че българският дух ще пребъде.

Танцовите състави, кои от кои по-добри, се надиграваха, за да спечелят сърцата на публиката. И докато поредният клуб даваше всичко от себе си на сцената пред журито, и от ляво, и от дясно нетърпеливите да покажат майсторлъка си, играеха с тях. Разноцветните екипи на участниците допълваха пъстрата картина на празника. "Който може, го може", закачаха се незлобливо помежду си танцьорите.

"Тази година има много положителни промени в провеждането на фестивала", сподели главният организатор Валери Вълев. Може би затова общото мнение, което споделяха хореографите на клубове помежду си, бе, че са изключително доволни от начина на провеждане на второто издание.  Всички участници бяха единодушни, че се чувстват като у дома си и се надяват и догодина да "разлюлеят" болярския град.

Въпреки че много от клубовете не са попадали на по-голям конкурс, никой от членовете им  не беше стъписан или неуверен – обзети от еуфорията на публиката, участниците искрено и от сърце се забавляваха. Често можеше да се види как стар танцьор и по-младият му колега, хванати един до друг, с еднаква сърцатост се отдаваха на ритмите. А пък в публиката много баби и дядовци бяха довели внучетата си, за да видят и те "какво е туй чудо българско …"!

С трудната задача да изберат "най-добрите от най-добрите" беше натоварено жури в състав: Никола Колев ( преподавател в Националното танцово училище), доц. Красимир Петров (преподавател в НБУ и председател на Сдружението на танцовите дейци в България) и ст. ас. Благовеста Калчева (преподавател в Пловдивската академия за музикално, танцово и изобразително изкуство).

Категориите за награди бяха: Задължителен етап (две волни хора), Хореографска разработка, Най-атрактивна група и Най-масова група. Имаше учредени и три Специални награди на генералните спонсори. В първата категория призьори станаха Клуб "Хоро 2002" гр. Ямбол, Клуб за народни танци "Траке" гр. Стамболийски, Женска танцова група "Фиданките" гр. Видин и Фолклорен клуб "Акцент" гр. София.

Като най-добри във втора категория журито награди Клуб за фолклорни хора и танци "Извор" гр. Павликени, Фолклорен клуб "Хоро" гр. Велико Търново, Клуб за народни танци "Веселяци" гр. Свиленград и Танцов клуб "Кайлъка" гр. Плевен. За най-атрактивна група бяха избрани Танцов ансамбъл "Развитие" гр. Севлиево, а за най-масова група – Клуб по български народни танци "Чанове" гр. Русе. Специалните награди на спонсорите получиха Танцов клуб "Калина-Рада" гр. Разград, Танцов клуб "Бисери" гр. София и Група за български народни танци "Лудо младо" гр. Полски Тръмбеш.

Специално за Север.бг участниците споделиха откровено:

"Не сме очаквали първото място и сме много щастливи!Имахме голямото желание за себе си да се наиграем и да доставим незабравимо удоволствие на публиката, на която сме безкрайно благодарни!".  (Румен Тодоров – хореограф на клуб "Хоро 2002")

"Тук сме, за да покажем какво можем… За първи път участваме и ни направи впечатление много добрата организация. Всички състави се състезаваха достойно и заслужават адмирации, но винаги има най-добри".  (Фиданка Николова – ръководител на Танцов клуб "Фиданките")

"Нивото наистина е много високо, но се показват популярни хора, които ги има и в интернет и не е проблем човек да ги види. Би трябвало в този конкурс групите да показват автентични хора от своите области. Тогава ще бъде по-интересно и предизвикателно за всички, които участват и публиката ще го оцени".  (Румен Тодоров – хореограф на клуб "Хоро 2002")

"Невероятна атмосфера, много настроение и искрен позитивизъм… Мисля си, че всички сме дошли не толкова за Наградата, а за да покажем какво можем ние, българите…!" . ( Милен Маринов – Танцов клуб "Играорци" гр. Русе)

 

_______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар