Вход | Регистрация

Индонезийци представят кухнята си

Индонезийци представят кухнята си
Снимка: Север.бг

Снощи в "Интерхотел - Велико Търново" се състоя вечер на индонезийската кухня. Тя се проведе в рамките на 14-ото издание на Международния фолклорен фестивал, провеждащ се в старата столица. Членовете на ансамбъла "Сма ал-изхар пондок лабу" от Индонезия се погрижиха за доброто настроение на гостите на вечерта. С красиви танци, звучни песни и традиционни ястия всички се пренесоха в чудния и интересен свят на Индонезия.

Индонезийската кухня се отличава с използването на много и най-различни подправки: кориандър, черен пипер, чесън, куркума, касия (местно дърво, подобно на канелата), дафинов лист, звезден анасон, джинджифил, галандал (растение с корени, подобни по вид и вкус на джинджифила), кардамон, лимонова трева и др. В тази кухня често сладкото и соленото се смесват.

Бяха представени множество ястия: националното блюдо "мие горенг" - пържена юфка с месо, индонезийската салата "гадо гадо" – леко сварени зеленчуци, "крупук" – чипс от скариди, "сате айам" - пилешко месо, приготвено на шишчета, мариновани в канела, соев сос, чесън и поднесени с фъстъчен сос.

Докато вкусваха от екзотичната храна, гостите имаха възможност да се насладят на индонезийската музика, изпълнена на живо. Музикантите използваха ударни и духови инструменти от дърво и мед, създадени така, че звуците, които пораждат, да уподобяват шумовете на природата. Един от основните медни инструменти бе "гамелан".

Дрехите на музикантите и танцьорите бяха в наситени, шарени и  ярки тонове. Облеклата на момичетата бяха изпъстрени с висулки, мъниста, пискюли от конци и злато. Главите им бяха увенчани с накити, наподобяващи корони и диадеми.

Един от танците, които видяхме, бе "рантаг", който е вдъхновен от бойното изкуство пенчаг силат. Танцът изразява радостта на населението от богатата реколта. Движенията и стъпките на танцьорите, които носеха вишневочервени ветрила, бяха динамични.

"Пиринг" е името на друг традиционен танц, който видяхме. Това е танц от Западна Суматра и бе изигран с чинии.

След изпълнението на подготвената програма, танцьорите приканиха и гостите да се присъединят към техните танци.

Екипът на Север.бг ще отразява най-интересното от фестивала. Очаквайте репортажи и за предстоящите кулинарни вечери на участниците от Русия, Македония и Кипър, както и снимки от събитието.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар