Честит ден на плодовия зеленчук диня!
Снимка: sxc.hu
Ако обичате да похапвате с наслада любеница, карпуз, бостан или по-простичко диня, днес можете да го направите съвсем с апетит, защото се отбелязва Световният ден на динята.
Колкото и странно да звучи този летен плод е всъщност плодов зеленчук, за чиято родина се смята Южна Африка и точно там има най-голямо видово разнообразие. Те се родее с тиквата и в света се отглеждат около 1200 нейни разновидности. Интересно е, че коренната система на динята е изключително дълбока, достигаща до 2 м под земята и разклоняваща се до 3 м в диаметър.
У нас сме свикнали да ядем само сърцевината на динята и точно това разбираме по плода й, в Китай обаче с удоволствие консумират кората й, най-често маринована с лук и зехтин. Тя е вид зеленчук за китайците, които са измислили различни рецепти за приготвянето й в пържен или варен вид. На обичащите да разпускат в летните жеги с диня не са чужди и някои рецепти с алкохол, например инжектиране на мастика в цяла диня.
Това е плодът, за който и децата знаят, че съдържа огромно количество вода - цели 92%, което я прави най-водния плод. Освен това тя е богата на витамини А и С и е с ниска калоричност, поради което често присъства в дамските диети.
Две са населените места у нас, където ежегодни динята се почита с празник - село Петревене, Ловешко, и село Салманово, Шуменска област. Празниците се отбелязват около 20 август с различни конкурси и забавления, свързани с вкусния плодов зеленчук.
__________________________________________________________________________________
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg