Вход | Регистрация

Вижте силата на селото като културно звено

Вижте силата на селото като културно звено

На 24 юни в село Царева ливада ще се проведе форум "Селото като културно звено”, част от "Локация Център" 2012. Програмата на събитието включва презентации  и дискусия, преживелищна група за трансформация, звукова документална инсталация и вечеря.

Организаторите от сдружение "Артерия” бяха впечатлени от огромния потенциал, който притежават селата в Габровска област. В региона има действащи читалища, туристически обекти, алтернативни сгради и изключителна природа – места, на които биха могли да се организират множество артистични прояви, културни и екологични начинания. Мащабно погледнато, това важи за всеки един регион на България. 

Кметство Царева ливада и неговото читалище предоставиха пространствата си за случване на форума. Неформалната културна организация Звено Панаоки Щанета потърси добри примери за разработване на култура в селата и покани организатори да разкажат за опита си. 

Основно място за случване на форума е конферентната зала на кметство Царева ливада. Поканени са неправителствени организации и личности, които работят успешно за развитието на културни дейности в селата – фестивали, арт симпозиуми, образователни програми, екологични дейности, финансиращи фондове. Чрез презентации участниците ще разкажат за дейностите си. Дискусията ще позволи да се обменят свободно опит и идеи. Публиката ще добие представа за добрите практики и безбройните възможности да се развива потенциала на селата в България. 

Сред природата ще бъде проведена преживелищна група за трансформация "Лабиринт” - процес, който се провежда в малки групи (между 8 и 16 човека) и е отворен за широката публика. Лабиринтът е метафора на житейския път – загубването, лутането, търсенето  и намирането. За да участвате, няма нужда да сте артист, но не пречи, ако като дете или по-късно сте искали да стъпите на сцената... Организатори са NakedSacred. Екипът има разнообразен опит в разработване на форми като театър на сетивата, групи за личностно развитие, терапевтични групи и медитативни семинари, групи за общностно развитие, арт и телевизионни проекти. 

Посетителите ще имат възможност да чуят звукова документална инсталация "Български госпел”. Това е проект на Божина Панайотова и Пиер Барио, предназначен за френското радио Арте. Преди години те намират в празните класни стаи на затвореното училище в село Стоките купища аудио ленти, които са били използвани като педагогически материал на социалистическия режим. Следвайки емоционалната сила на гласовете и на музиката, говорейки с бивши и сегашни обитатели на училището, репортерите представят част от българската история. 

Денят ще завърши с приятна вечеря, специално приготвена от жител на селото за участниците във форума. 

Село Царева ливада впечатлява с добре оформената си инфраструктура и големи сгради. Намира се в сърцето на Стара планина. Достъпът до селото е лесен както с автомобил, така и с влак, тъй като там се намира разпределителна гара. 

Локация Център е поредица от културни събития с фестивален характер в Габровска област, Централна България. Ще се проведе между 22-29 юни 2012. Пълната програма вижте на www.orlovska10.com. Следете също и за подробна информация за всяко отделно събитие. 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар