На Петровден се яде "бял мъж"!
Етъра
"Етър"-ът край Габрово кани за пореден път на празник.
Този път това е Петровден.
В народния календар на на този ден завършват Петровите заговезни, като се отговява с младо "петровско пиле”. Жертвоприношението му се прави в чест на светеца Петър, за омилостивяването на силите, които изгарят природата.
Народният празник се свързва винаги и с жътвата, с младите животни и първите плодове - ябълки петровки. На този ден не трябва да се върши никаква земеделска работа, а при суша се прави молебен за дъжд. За петровската трапеза задължително се приготвя обредна храна от прясно, небито и неизцедено сирене и пшеничено брашно, наречена "Бял мъж". Ястието има характер на кулинарна имитативна магия, насочена към жътвата, плодородието и хляба. Според традицията всеки трябва да хапне от него за здраве и берекет.
Петровден се отбелязва на 29 юни, неделя.
В къща от чаршията на етнографския музей ще се приготви "бял мъж”, от който всеки гост ще може да опита.
Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" - Габрово изказва сърдечни благодарности на местна мандра, които за пореден път предоставя прясно сирене за празника.