Показаха как трябва да изглежда една Бъднивечерска трапеза
Снимка: АЕК "Етър"
Във фоайето на хотел "Страноприемница" в АЕК "Етър" днес, по случай Игнажден, се пресъздаде коледна обредност "Бъднивечерска трапеза", на която се събира цялото семейство. По традиция тя трябва да е богата и отрупана, за да е такава и годината. На масата се слага нечетен брой постни ястия. Всичко, което ражда земята трябва да присъства на нея - нареждат се сурова пшеница, царевица, дренки, круши, изсушени сливи. Вярва се, че което го има сложено на масата, ще го има през годината.
Важно място в подготовката на Бъдни вечер е приготвянето на коледни хлябове. Хлябът е най-важното нещо на трапеза тази вечер, затова се слага в средата, а около него се нареждат останалите ястия.
На Бъдни вечер се правят много гадания за здраве, плодовитост и любов. И както казва народът - "Дебел сняг, дебел комат".
От днешния 20 декември - Игнажден, започва подготовката за Коледните празници. Смята се за нов ден и Млада година. И както всяко начало, в него народът залага надеждата си за добра предстояща година чрез магията на първия ден. Вярва се, че Игнажден определя каква ще бъде годината – добра или лоша. Това зависи от полазването в началото на деня, кой пръв ще влезе в къщата.
От Игнажден започват да се събират коледарите, да разучават коледарските песни и да се готвят за коледуването. Затова на 20 декември коледари благословиха етърските посетители и служители за благополучие, берекет и добра година. По традиция те са само ергени и трябва да бъдат нечетен брой.
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg