Препоръки за здравословно хранене на децата и учениците
Родителите могат да допринесат за здравето, растежа и развитието на децата, ако спазват следните препоръки:
- Осигурявайте на децата пълноценна и разнообразна храна.
- Включвайте зърнени храни и/или картофи в храненето на децата няколко пъти дневно.
- Ежедневно давайте на децата разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сурови.
- Включвайте всеки ден мляко и млечни продукти с намалено съдържание на мазнини и сол.
- Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба или бобови храни.
- Ограничавайте общо приема на мазнини от децата, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
- Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти от децата, избягвайте да им предлагате безалкохолни напитки, съдържащи захар.
- Ограничавайте употребата на сол при приготвяне на ястията, намалете консумацията на солени храни от децата.
- Осигурявайте на децата достатъчен прием на вода и течности.
- Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейната безопасност.
- Включвайте децата в приготвянето на храната.
- Осигурявайте физическа активност на децата всеки ден.
Здравословното хранене е ключ към добро здраве и успех в училище. Здравословно е разнообразното, балансирано и редовно хранене. За да растете здрави и силни, опитайте се да спазвате следните 12 препоръки за здравословно хранене:
- Консумирайте разнообразна храна. Отделяйте достатъчно време за хранене в приятна и спокойна атмосфера
- Не пропускайте сутрешната закуска, хранете се редовно
- Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия, предпочитайте пълнозърнест хляб
- Консумирайте повече зеленчуци и плодове, по възможност при всяко хранене
- Приемайте ежедневно мляко и млечни продукти
- Избирайте месо без тлъстини, заменяйте месото по-често с риба, боб и леща
- Ограничавайте мазнините, особено животинските, избягвайте пържените храни
- Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски изделия, избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар
- Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни
- Приемайте ежедневно достатъчно вода и течности. Не консумирайте алкохолни напитки
- Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден
- Спазвайте хигиенните правила при хранене, приготвяне и съхранение на храните