Спазиха традициите на Петровден в Етъра
Снимка: АЕК "Етър"
Още по темата
Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" и тази година отбеляза Петровден. Според българската народна традиция в къща от чаршията се приготви обредното ястие "бял мъж", което е задължително за трапезата на този празник. То се прави от прясно сирене, което се натрошава ситно, леко се посолява и се вари на огън при непрекъснато бъркане с дървена лъжица, докато се разтопи до рядка течност. Слага се брашно и бъркането продължава до сгъстяване. Накрая се слага парче масло и петровската манджа "бял мъж” е готова. Народът казва, че на този ден "Бял мъж се прави за бяло брашно и за бял хляб”.
Петровден се свързва с началото на жътвата. И като всяко начало то трябва магически да бъде обезпечено, за да завърши на "добър край”.