Вход | Регистрация

2124 лв. на семейство са нужни за нормален живот

Синдикатите отчитат, че средният доход на българина покрива само 59% от разходите му

2124 лв. на семейство са нужни за нормален живот
Снимка: Булфото

2124 лева на месец са нужни на едно четиричленно семейство у нас, за да живее нормално, съобщават от КНСБ (Конфедерация на независимите синдикати). С такива доходи обаче разполагат много малко домакинства.

Под прага на бедност от 200 лв. у нас живеят 27,5% от домакинствата в България, а с доход до 270 лева – 47%. Паричната издръжка на живота продължава да расте, отчитат още синдикатите. За периода юли - септември тя се е увеличила с 0,5%, а според годишната база за септември тази и миналата година нарастването е 5,8%.

Хранителните продукти са поевтинели 0,6% за последните три месеца, но сравнявайки цените им от септември миналата година, се установява поскъпване с 6,8%. От КНСБ съобщават, че животът у нас продължава да поскъпва заради повишаването на цените за газ и ток.

3,8% ръст на средната работна заплата (700 лв.) се наблюдава през последните три месеца, но това повишение е за сметка на загубата на нови работни места. 31 хил. души пък са останали без работа през годината, а 670 хил. души работят за заплата, която е доста по-ниска от средната за страната. Средният доход на българина покрива само 59% от необходимите му за издръжка разходи.



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар