Правят ученически хляб не по стандарта
Това констатираха инспектори от Агенцията по храните в Габрово
Снимка: Thinkstock/Guliver
Старо технологично оборудване засякоха инспектори от Агенцията по храните в Габрово при проверки в училищните столове и бюфети на територията на цялата област след подадени сигнали за детското и ученическо хранене.
Те констатират корозирали повърхности, съвместно измиване на кухненска и трапезна посуда, неработещи батерии на мивки в подготвителни помещения, съхранение на ненужни вещи в подготвителни и складови помещения, непълно работно облекло на кухненския персонал.
В града са проверени 5 училищни бюфета и 5 училищни столове, три от които са кухни-майки. Инспекторите от отдел "Контрол на храните" са установили, че предлагани месни, млечни продукти и хляб не са произведени по утвърдени стандарти и не притежават декларации, че са произведени по технологични документации, покриващи качествените изисквания на стандартите.
В Севлиево храните за ученическото хранене се приготвят от кухня-майка. Суровините и храните, постъпващи в обекта, се придружават с документи за произход и качество.
В Дряново е инспектиран един училищен стол, като храната за ученическото хранене се приготвя от фирма и се доставя в учебното заведение, съгласно нормативните изисквания.
В Трявна храната се приготвя в училищните столове, при спазване на изискванията на Наредба 9/2011г.
Връчени са предписания там където е необходимо за отстраняване на констатираните нередности с посочени конкретни срокове.
gabrovonews.bg