Вход | Регистрация

Турски сайт хакна великотърновската прокуратура

Кибератаката е проведена в навечерието на изборите в южната ни съседка

Турски сайт хакна великотърновската прокуратура

Кибератака взе на прицел електронната страница на Окръжна прокуратура във Велико Търново. В края на миналата седмица в директорията "Новини" се появиха думите: "Сега ние сме по-силни! 70 милиона сме, всички сме един юмрук!", а под тях свит юмрук под полумесец и звезда. 

Окръжният прокурор смятат, че плакатът има връзка с изборите в южната ни съседка, тъй като атаката е извършена в навечерието на изборите там. От хакерския набег чрез турски сайт на групировката "Нова турска група" са изпищели стотици страници по света, включително и в България. Но сайтът на Великотърновската окръжна прокуратура е единственият на правораздавателна институция.

По случая е образувана преписка. Разследването ще се води в столицата, защото там се намира общият сървър на българската прокуратура. Междувременно сайтът на магистратите е отблокиран, но все още не е възстановена цялата информация. Хакването на този сайт е свързано със снимката на Царевец, която стои в началото на страницата, смятат запознати с киберпрестъпленията.

От Европейския съюз обявяват война на хакерските набези и ще настояват за ефективни присъди при доказана кибератака. В момента виртуалното престъпление се наказва с глоба до 1000 лева или лишаване от свобода до 3 години.



Източник: Вестник "Борба"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар