Вход | Регистрация

Читалището в Глогово става на 50

"Ариф Дженин-1961" с традиции във фолклора от 17 години

Читалището в Глогово става на 50
Снимка: Булфото

Народно читалище "Ариф Дженин - 1961" в тетевенското село Глогово отбелязва днес 50-годишния си юбилей. Повече от 200 бивши и настоящи самодейци ще вземат участие в празника. Предвидена е програма, в която ще се изявят местни и гостуващи от цялата страна читалищни състави.

Преди 50 години по инициатива на Алдин Асенов Рамчев-Кемаля и други будни младежи се провежда учредително събрание, което поставя начало на читалищната дейност. Алдин Рамчев е избран за пръв председател на читалищато и по негово предложение културната институция приема името на Ариф Дженин - единственият партизанин от селото, загинал през 1944 г. край с. Баталия, Софийско.

По случай 25 години от основаването му читалището е удостоено с орден "Св. св. Кирил и Методий" - II степен. От 1987 г. читалище "Ариф Дженин - 1961" е инициатор и организатор на общинския събор за български народни песни и музика в с. Глогово. В продължение на 17 години то е притегателен център за стотици изпълнители и състави от цялата страна.

Днес най-голямата гордост за читалището са талантливите Ивелина и Тоника Андрееви. След успехите си у нас през 2008 г. те участват в престижния международен фестивал "Орфей в Италия", провеждащ се във Венеция, където печелят специална грамота. Следва участието им в международния детски фестивал "Златната монета" в Болоня, Италия. Там, с изпълнението си на песента "Танцът на Росинка", момичетата печелят "Червената монета" и наградата на публиката сред 4 500 деца от цял свят.



Източник: Община Тетевен
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар