Вход | Регистрация

Щефан Гроссе: За доенето на крави се иска "стаж"

Щефан Гроссе: За доенето на крави се иска "стаж"
Снимка: Север.бг
Щефан Гроссе е германец. Той е доктор по физика на плазмата. Роден е в Афганистан, но след 4-та си година се връща с родителите си в Германия. Завършва висшето си образование в един от най-големите и престижни университети в Бохум. От 10 години работи към производствено-технологичния отдел на "Бош" в Германия. Споделя, че е един от малкото щастливци, които се реализират по специалността, която са завършили.

Щефан не изглежда типичен германец. Сдържаността и строгият професионализъм, характерни за немския народ, бяха отстъпили място на гостоприемния български домакин - черти, придобити вероятно от досега му с българската култура. Той ни посрещна със съпругата си Марияна Гроссе и нейните близки в дома им в село Поликрайще, в деня на празника на селото.

Повод да го включим в рубриката "Чешити" стана откритието, че освен със сериозни научни разработки, Щефан с удоволствие готви. Причината - той е трето поколение потомствен пекар.

Щефан, празнувате ли в Германия подобни празници на населените места, както тук, в България?

Да, имаме такива празници. На центъра в Щутгарт се прави подобен народен събор. През месец септември, в рамките на две седмици, на поляната Канщат ваазен се разполага лунапарк с най-различни атракциони и забавления, опъват се палатки и се пие много бира.

Кога се роди желанието ти да експериментираш в кухнята? С какво те привлече готвенето?

Така съм възпитан. Дядо ми беше пекар, отнасяше се изключително отговорно и с почитание към приготвянето на храната, а баща ми всяка неделя готвеше бъркани яйца и разни други вкусотии в кухнята. Правеше го с невероятна любов и аз възприех това от него. Първо се научих да приготвям печива, а после и да готвя.

Кое е най-вкусното ястие, което би приготвил за любим човек?

"Кабули палао" - това е азиатско ястие от Кабул. Приготвя се от ориз, моркови, фъстъци, малки парченца пилешко месо и стафиди, които придават специфичен вкус на ястието.

Какво е мнението ти за българската кухня?

Невероятно вкусни неща имате. Много обичам традиционните ви ястия, приготвени от хубаво месо, пълнени чушки, гювечета, шопска салата, скара... А за тиквеника нямам думи...

Разбирам, че си ценител на добрата кухня и вкусно приготвената храна и готвенето ти доставя удоволствие. С какви други хобита се занимаваш през свободното си време?

Много обичам музиката. Свиря на китара - основно класическа музика и малко джаз. Ще използвам възможността, че в момента във Велико Търново се провежда фестивалът "Сцена на вековете", за да гледам балетната постановка "Кармен" на Царевец. Смятам, че ще бъде изключително вълнуващо.

Освен това много харесвам подводния спорт. Преди 7-8 години изкарах курсове за подводно гмуркане на Златни пясъци и сега всеки път, когато имам възможност, го практикувам.

Какво друго те привлича и ти харесва в България, освен българската кухня и факта, че съпругата ти е българка?

Вашето гостоприемство! В Германия липсва тази сърдечност. Немската култура не позволява българска непринуденост. Освен това имате невероятна природа и богато разнообразие на птици - у нас дори щъркелите са рядкост.

Как един германец, роден в Афганистан, се вписва в живота на българското село?

Прекрасно! Правя това, което трябва - чистил съм оборски тор, поил съм теленце с биберон - помагам при храненето на животните... Веднъж дори доих крави, но това е по-специфична работа и за нея се иска "стаж"...



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар