Вход | Регистрация

В Горни Дъбник протестират срещу затварянето на гарата

В Горни Дъбник протестират срещу затварянето на гарата
inews.bg/Марио Евстатиев

Протестна подписка срещу предложението за закриване на железопътната гара в Горни Дъбник организират жителите на селото. От кметството припомнят, че през есента на миналата година от Национална компания "Железопътна инфраструктура” са уверили жителите на селото, че гарата им няма да се закрива.

Но сега отново е назначена комисия на 5 юни за закриване на жп гарата. Ако от Национална компания "Железопътна инфраструктура” не се съобразят с исканията на местните, горнодъбничани ще излязат на протест на главния път Плевен – София. Зад тях застава и кметът на селото Тодор Йорданов.

В подписката жителите на Горни Дъбник са изтъкнали няколко важни причини, за да не се закрива железопътната гара. На първо място се посочва, че десетки жители, студенти и работещи ще останат без сигурен транспорт до областния град Плевен, както и до съседните общински центрове – Червен бряг и Долни Дъбник, тъй като в селото няма автогара, липсва и редовен автобусен транспорт.

Гара Горни Дъбник е опорна за обслужване на база с военновременни запаси на Държавен резерв. Също така тя обслужва и два клона на "Зърнени храни”. Като само в единия клон на сезон се товарят над 10 000 тона зърно. Двата клона обслужват община Долни Дъбник, община Искър и община Бяла Слатина. Зърнобазите са с голяма складова площ и с технически възможности за товаро- разтоварна дейност.

Ако бъде закрита гарата, то жителите на няколко общини ще останат без сигурен железопътен транспорт, но и няма да има възможност да се обслужва Държавния резерв, както и двете зърнобази, се посочва в протестната подписка на жителите на Горни Дъбник, която ще бъде изпратена до "Железопътна инфраструктура".

<<Sever.bg във Facebook>>



Източник: infoPleven
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар