Вход | Регистрация

Двойна годишнина в ловешко село

Двойна годишнина в ловешко село
Община Ловеч

Двойна годишнина отбеляза вчера, 17 ноември ловешкото село Горно Павликене - 100-годишнината от Балканската война и 85 години Народно читалище "Пробуда – 1927 г.”. Тържествата уважиха председателят на общинския съвет в Ловеч Корнелия Маринова и зам.-кметът на Общината Младен Младенов. Те поднесоха от името на Община Ловеч и общински съвет венец пред паметника на загиналите във войните. Той се намира в центъра на селото, издигнат е през 2001 г. в памет на 67 горнопавликенчани.

В честванията в населеното място се включиха и общинските съветници Валентина Янкова и Ирина Митева. Те също поднесоха цветя на паметника на загиналите във войните.

Веднага след това празникът се премести в читалището.

"Впечатли ме надсловът: "Зад нас е заветът на дедите ни, пред нас са мечтите на децата ни”. Научих за богатата история на читалището и си давам сметка, че този културен дом ще съхрани духа ни. Читалището е мястото, откъдето струи светлина. Нека още 85 години – и много по толкова, тази светлина озарява пътя ви.”, поздрави жителите на Горно Павликене председателят на общинския съвет. Маринова връчи и поздравителен адрес, подписан и от кмета на Община Ловеч Минчо Казанджиев, на председателя на читалищното настоятелство Веска Маринова.

Читалище "Пробуда – 1927 г.” е основано на 4 декември 1927 г. от няколко учители в една от стаите на училището. Пръв председател е Михал Стойнов. На учредителната среща се събират дарения - около 1500 лв. и 112 книги. Първите пиеси са изнесени в периода 1928-1935 г. – "Двете сирачета”, "Данчо-мързеланчо”, "Боряна” и др. През февруари 1945 г. към читалището е основано женско дружество, което също изнася представления и забави. От 1946 г. до 1999 г. в Горно Павликене има подвижно кино, което прожектира филми и в други населени места.

Новият читалищен дом е построен през 1962 г. Гордост на местните самодейци са наградите от различни събори и фестивали – в Копривщица, Априлци, Рибарица, Жеравна.

На празника дългогодишните участници в театралната и художествена самодейност на Горно Павликене бяха удостоени с грамоти, връчени им от председателя на читалищното настоятелство Веска Маринова.

Поздрав към жителите на селото отправиха младият певец Стефан Иванов и танцьорите от Общинския фолклорен ансамбъл "Ловеч”.

 

_______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Община Ловеч
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар