Вход | Регистрация

Велико Търново е кулинарна фиеста два дни

Ореховите кюфтета, приготвени по ресенска рецепта, грабнаха наградата за най-оригинално ястие в първия ден на "вкусния" форум

Велико Търново е кулинарна фиеста два дни
Снимка: Север.бг

Орехови кюфтета, приготвени по ресенска рецепта, грабнаха наградата за най-оригинално ястие в първия ден от кулинарния фестивал "Пъстра трапеза", чийто домакин в два поредни дни е Велико Търново. Жури в състав шеф Пеньо Иванов, организатор на кулинарното събитие, Милен Генчев, от отдел "Култура” към Община Велико Търново и Людмил Пашов от Общинска агенция по туризъм "Царевград Търнов” оцени като най-вкусна Хаджийската яхния по килифаревски, характерна с разнообразието на видовете месо и леко пикантния си вкус.

Патладжан-кебапът на Хотница и богатата трапеза закичи заслужено представителите й с приза "Най-красиво ястие”. А грамота за най-красива етно-визия на щанд грабнаха участниците от Козаревец.

За пореден път автентичната българска кулинария събира в старата столица майстори-готвачи и аматьори за участие във фестивала "Пъстра трапеза". Не само отрупани маси с различни ястия, а и пъстра фолклорна програма, накити и сувенири посрещат посетителите в парк "Марно поле". За най-малките пък е организирано ателие по рисуване.

 

За първи път във фестивала освен дамите от читалището в Хотница, вземат участие и англичани, жители на селото. Британците са снаха и свекърва, които се представиха със сладкиши, по рецепта от родината си. Специално за кулинарния празник чужденките Таня и Рини се бяха натъкмили с български носии. Едната се представи с торта на пара, приготвена с ябълки, кафява захар, индийско орехче, джинджифил, лимонов сок, ром и орехи. А другата със сладкиш с бадеми и конфитюр.

Кебап по хотнишки, питка, гъста супа по хотнишки с тиква, морков, картоф целина и къри, кътми, лучник, качамак с гъби и чесън бяха част от вкусотиите на масата на майсторките от Хотница.

Най-атрактивен наистина за пореден път бе къта на бабите от пенсионерския клуб и читалището от Козаревец. Освен тематични изложби, напитки и ръкоделия, те бяха приготвили типични ястия за селото като чушчена манджа, направена с туршия и свинско и каша от винена шара.

Според шеф Пеньо Иванов, организатор на "Пъстра трапеза" най-интересното тази година е на професионалната кухня. Там е и най-вкусно. В нея ръкави запретнаха Радослав Машков, шеф-готвач на великотърновски ресторант, Калина Донева, Живко Караджов и много други. В състезанието за млади готвачи се включиха два отбора от Професионалната гимназия по туризъм в града, които приготвиха салата от печени зеленчуци, пилешка кавърма и печени праскови с ягодов сос.

Майстор на занаятите Стефка Тинкова от Ловеч пък се представи с красиви накити, изработени от плъсти /сурова вълна/. "Търсих някакъв начин да вържа съвременните накити с традицията. И това най-добре се получи с вълната, гайтаните, дървени мъниста т.е естествени материали. Използвам и сребра за бижутата. Удовлетворена съм, защото продължавам старите традиции на българката. С моя приятелка ги работим накитите, тя сега се учи", разказа с усмивка Стефка Тинкова.

Гофрети от лимец и зелени кълнове от слънчоглед и декоративни тикви от "Тиквенбург" на Трифон Трифонов от Драгижево също бяха част от "Пъстра трапеза".

  

За най-гладните организаторите бяха предвидели и традиционните надпревари "Кой изяде боба” и "Кой изяде млякото”.

 

Утре фестивалът продължава, пак в парк "Марно поле". Със свои кулинарни произведения ще се представят майстори от различни краища на България.

Кулинарният пътуващ фестивал "Пъстра трапеза" гостува във Велико Търново този уикенд за четвърти пореден път. Форумът се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, шеф Пеньо Иванов, с подкрепата на Община Велико Търново и частни фирма. Мотото на събитието тази година е "Пъстра трапеза на гости на Велико Търново - градът Пазител на традициите”.

 

______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар